Guvernul a aprobat Programul activităților de reintegrare a țării. 26 de proiecte vor fi implementate în localitățile din Zona de Securitate
În localitățile din Zona de Securitate vor fi implementate 26 de proiecte în valoare de 13 milioane de lei, iar proprietarii terenurilor agricole amplasate dincolo de șoseaua Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații în valoare de două milioane de lei. Acțiunile sunt incluse în Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, aprobat, astăzi, de Executiv.
Potrivit Guvernului, proiectele presupun modernizarea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, reparația și dotarea edificiilor administrative, a instituțiilor de cultură și sport, precum și amenajarea zonelor de agrement.
De suport urmează să beneficieze Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Molovata, raionul Dubăsari (renovarea rețelelor electrice), Liceul „Alexei Mateevici” din satul Sănătăuca, raionul Florești (renovarea sălii de sport), Gimnaziul Ustia, raionul Dubăsari (renovarea sălii și a terenului sportiv) și alte instituții școlare. Totodată, mai multe școli vor primi câte un ajutor unic pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreținere.
De asemenea, vor fi modernizate mai multe grădinițe. Măsurile planificate țin de termoizolarea clădirilor, reparația sistemelor de încălzire, renovarea terenurilor sportive și de joacă. Va mai fi reabilitat Centrul pentru persoane în etate din satul Varnița, raionul Anenii Noi, dar și edificiul Casei de Cultură din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.
Pentru compensarea cheltuielilor suportate de proprietarii terenurilor agricole amplasate dincolo de șoseaua Rîbnița-Tiraspol, ca urmare a plăților aplicate la trecerea prin posturile de control, vor fi alocate 2 milioane de lei. Mijloacele vor fi repartizate de către Consiliul raional Dubăsari, în baza unui regulament elaborat în condiții de transparență și echitate.
Amintim că regimul de la Tiraspol a impus taxe ilegale fermierilor din Dubăsari în luna ianuarie ca răspuns la intrarea în vigoare a noului Cod vamal al Republicii Moldova care obligă agenții economici din stânga Nistrului să plătească taxe vamale în bugetul de stat, așa cum fac toate companiile din țară. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au precizat că vor compensa cheltuielile suportate de fermieri.
Precizăm că, în perioada 2011-2023, au fost implementate 13 programe guvernamentale de reintegrare a țării, ce au prevăzut alocații pentru 544 de proiecte, în valoare de peste 170 de milioane de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a țării.