Internațional

LIVE TEXT // Premierul slovac Robert Fico, împușcat în orașul Handlova, este în stare critică

Premierul Robert Fico a fost asasinat, autorul a tras cinci focuri de armă, iar premierul este în stare critică. Acest lucru a fost declarat de ministrul de Interne, Matúš Šutaj Eštok. Potrivit primelor informații, a fost un act clar motivat politic.

FOTO: Digi24.RO.
Sursa: FOTO: Digi24.RO.

Ministrul a adăugat că ancheta este încă în curs de desfășurare. „Facem totul pentru a investiga acest act odios”, a declarat el. El va face apel la convocarea Consiliului de Securitate.

Potrivit TA3, Robert Fico a fost operat cu succes, este în stare stabilă și comunică. Premierul Slovaciei a fost rănit într-un schimb de focuri de armă și a fost transportat la spital. Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, potrivit postului de televiziune de știri TA3, citat de AP. Un suspect a fost reținut.

Televiziunea Markiza anunță că personalului medical de la camera de urgență din Banská Bystrica i-au fost luate telefoanele mobile. De asemenea, potrivit postului de televiziune, Fico a fost supus unei tomografii computerizate.

Atacul a fost condamnat și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

„Republica Moldova condamnă cu fermitate acest atac. Violența nu ar trebui să fie tolerată nicăieri. Îi doresc premierului Fico o recuperare rapidă și completă.”

„O tentativă de asasinat asupra prim-ministrului este o amenințare la adresa a tot ceea ce a împodobit democrația slovacă până acum”, a precizat președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini.

„O tentativă de asasinat asupra unuia dintre cei mai înalți oficiali constituționali este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme în piețe, și nu în secțiile de votare, punem în pericol tot ceea ce am construit împreună în 31 de ani de suveranitate slovacă.

Îi doresc prim-ministrului o recuperare și o vindecare rapidă. Și sper din tot sufletul că astfel de acte absurde și brutale vor face obiectul unei condamnări universale.”

UPDATE Viața premierului slovac este în pericol. Informația a fost confirmată pe pagina oficială de Facebook a lui Roberto Fico. Oficialul slovac a fost transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava.

Următoarele câteva ore sunt decisive”, este precizat în mesaj.

UPDATE Premierul Dorin Recean a condamnat atacul violent asupra omologului său slovac, Robert Fico. Șeful Executivului de la Chișinău i-a urat recuperare rapidă și completă.

Profund întristat despre vestea privind incidentul în care a fost implicat premierul Robert Fico. Violența politică nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre. Îi doresc o recuperare rapidă și completă. Gândurile noastre sunt alături de poporul Slovaciei în această perioadă dificilă”, a relatat prim-ministrul Dorin Recean.

UPDATE Clasa politică internațională a condamnat atacul asupra premierului slovac.

Nimic nu poate justifica vreodată violența sau astfel de atacuri”, a scris pe X și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Sunt șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu”, a reacționat și premierul Ungariei, Viktor Orbán, urându-i o recuperare rapidă.

Condamn ferm atacul ticălos asupra primului ministru Robert Fico. Astfel de acte de violență nu-și au locul în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bine al nostru comun. Gândurile mele sunt la prim-ministrul Fico și familia lui”, a spus Ursula von der Leyen.

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor. Condamnăm ferm acest act de violență împotriva șefului guvernului din statul care este partenerul nostru vecin. Trebuie depuse toate eforturile pentru a se asigura că violența nu devine norma în nicio țară, formă sau sferă. Sperăm din suflet că Robert Fico își va reveni curând și ne exprimăm solidaritatea cu poporul Slovaciei”, a scris Volodimir Zelenski.

Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn ferm astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene de bază”, a relatat președintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a condamnat atacul asupra premierului Fico.

Sunt șocată de acest atac brutal și nesăbuit asupra premierului Slovaciei. Îi doresc lui Roberto Fico multă putere în acest moment critic pentru a se însănătoși. Gândurile mele sunt și la familia lui și la cei apropiați”, a spus ea.

Un reporter al publicației HN a relatat că a auzit mai multe focuri de armă și i-a văzut pe ofițerii de securitate ridicându-l de pe jos pe Fico și băgându-l într-o mașină.

Era o mulțime de oameni care așteptau afară și unul dintre ei a început să tragă. A fost imediat pacificat și reținut, iar agenții de securitate l-au luat pe premier. Potrivit informațiilor, atacatorul îl viza chiar pe prim-ministru”.

Potrivit martorilor de la fața locului, Fico a mers să-i salute pe oamenii aflați în fața centrului cultural, care îl așteptau, când s-au auzit mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ. Presupusul atacator a fost reținut de poliție. Oamenii legii au izolat zona, căminul cultural în fața căruia a avut loc reuniunea a fost evacuat.

Cine este Robert Fico?

Fico a câștigat un al treilea mandat ca prim-ministru slovac în octombrie anul trecut, după ce a condus o campanie care a criticat sprijinul occidental pentru Ucraina. Înaintea alegerilor, Fico nu a ascuns simpatiile sale față de Kremlin și i-a învinuit pe „naziștii și fasciștii ucraineni” că l-au provocat pe Vladimir Putin să lanseze invazia, repetând narațiunea falsă pe care președintele Rusiei a folosit-o pentru a-și justifica invazia.

În timp ce era în opoziție, Fico a devenit un aliat apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, mai ales când a fost vorba de critici la adresa Uniunii Europene.

Mai mult, el a declarat că Slovacia va bloca aderarea Ucrainei la NATO și a cerut recent stabilizarea relațiilor dintre UE și Rusia și a adăugat că și Moscova „are nevoie de garanții de securitate”. Pe de altă parte, oficialul slovac a mai spus că nu se opune aderării Ucrainei la UE dacă țara îndeplinește toate criteriile pentru aderare.

Citește mai mult