Cultură

Cea de-a opta ediție a Zilelor Literaturii Române își continuă lucrările la Chișinău

Motto-ul evenimentului ajuns la a opta ediție - „Vă iubesc fără pauze”, este o trimitere la creația cunoscutului scriitor Vasile Romanciuc. Astăzi, suita de evenimente a fost completată de întâlniri cu scriitorii de pe ambele maluri ale Prutului, lansări de carte și ateliere de creație. S-au organizat și dezbateri, în cadrul cărora participanții au încercat să ghicească cine va fi deținătorul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an.

Motto-ul evenimentului ajuns la a opta ediție este unul sugestiv - „Vă iubesc fără pauze”, inspirat din creația scriitorului Vasile Romanciuc. Seara de astăzi a fost consacrată prozei. Tatiana Niculescu a citit din noul ei roman „Englezul din Gara de Nord", inspirat dintr-o poveste adevărată.

„Un britanic care în martie 2022 a poposit în Gara de Nord din București cu gândul să se ducă în Ucraina să ajute populația civilă...”

La Chișinău a revenit și Dumitra Râșnoveanu, care, în anii '90, a fost jurnalistă în capitală. Acum însă, s-a întors cu primul ei roman „Dafnia”. Și-a prezentat cartea anume la Zilele Literaturii Române, pentru că le consideră deosebit de importante.

„Ar trebui să se întâmple mai des pentru că cititorii pot vedea scriitorii în carne și oase, pot pune întrebări. Cred că este un câștig pentru românii de dincolo și de dincoace de Prut.”

Dezbaterile la care participă în aceste zile scriitorii sunt de mare actualitate.

„Astăzi, la Academia de Arte s-a discutat despre editarea de carte, despre Premiul Nobel, despre cum intuim următorul Premiu Nobel pentru literatură. În seara asta discutăm despre importanța realismului în literatura contemporană”, a remarcat prozatorul român Bogdan-Alexandru Stănescu.

Și Bogdan-Alexandru Stănescu a lecturat file din noul său roman.

„"Abraxas", este și numele unui Zeu, este și o prescurtare a formulei Abracadabra, asta înseamnă foarte multe lucruri. E lupta dintre realitate și fantezie, dintre bine și rău, sunt foarte multe lupte pe toate planurile.”

Maratonul evenimentelor include și o seară de poezie, muzică electronică, dezbateri despre dezinformare, implicare civică și ateliere de scriere creativă.

„Avem evenimente dedicate prozei, ceea ce auziți în spate, criticii literare. Sâmbătă, vom discuta despre literatura ororia, cum scriem despre oroare în baza unor cărți despre episoade groaznice din istoria neamului nostru, foamete, deportări, represiuni comuniste”, a relevat tânăra scriitoare Paula Erizanu, organizatoare.

Zilele Literaturii Române vor culmina pe 18 mai. Atunci, participanții vor viziona spectacolul documentar „1946", realizat după „Cartea foametei" de Larisa Turea.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Foto: Nadejda Roșcovanu
Sursa: facebook/ Foto: Nadejda Roșcovanu

Citește mai mult