Politic

Replici în Parlament pe tema referendumului inițiat de Maia Sandu. BCS: „Nu avem nevoie de el”; PAS: „Există consens politic”

Parlamentul va stabili astăzi, 16 mai, data alegerilor prezidențiale. Ordinea de zi a fost completată la propunerea deputatei din fracțiunea partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca. Parlamentarii propun ca scrutinul să se desfășoare la toamnă, pe data de 20 octombrie. Pentru includerea subiectului pe ordinea de zi au votat 57 de parlamentari – 56 de reprezentanți ai PAS și un deputat neafiliat – din 86 prezenți în plen. În aceeași zi, pe 20 octombrie, ar urma să se desfășoare și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), inițiat de președinta țării, Maia Sandu, la sfârșitul anului trecut. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi cu scandal. Opoziția a cerut retragerea acestuia. „Nu avem nevoie de acest referendum, la această etapă”, au declarat deputați din opoziția parlamentară.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au cerut în debutul ședinței Parlamentului excluderea de pe ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional. Motivul invocat – „este prematur” ca țara să organizeze referendum „la această etapă”. Solicitarea a fost criticată de parlamentarii din majoritatea parlamentară.

„Nu avem nevoie de acest referendum la această etapă. Republica Moldova, chiar dacă a fost dat start negocierilor, încă nu a început negocierile cu UE, respectiv, nici nu avem ce pune în fața alegătorilor ca ei să aibă dreptul de a alege daca este bine sau nu să se pronunțe. Este prematur să petrecem acest referendum, la această etapă. Republica Moldova are nevoie de un referendum, dar după ce se va negocia, după ce vor fi clare regulile de joc”, a declarat Grigore Novac, deputat BCS.

În replică, deputatul PAS Mihai Druță a declarat că, în prezent, „există consens politic în Republica Moldova”. Parlamentarul susține că desfășurarea referendumului a fost cerută de-a lungul anilor de toate partidele, aflate în actualul Parlament.

„Era previzibil că vor încerca să pună bețe în roate, pentru a organiza referendumul constituțional. Există consens politic în Republica Moldova. Am aici documentele, nu zâmbetele din partea opoziției, prin care este demonstrat convingător că toate forțele politice, cel puțin cele prezente în Parlament, au pledat de-a lungul anilor pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Tot poporul este martor că opoziția a cerut să aflăm părerea poporului, nu facem decât să îndeplinim această doleanță a Parlamentului”, a declarat Mihai Druță.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a cerut colegilor să nu susțină inițiativa opoziției.

„Înțeleg în ce situație penibilă ați ajuns. Ani de zile ați spus că poporul trebuie să se pronunțe, când s-a venit cu această inițiativă, ați rămas goi. O să votam proiectul, dar haideți să-i dăm un „nu” domnului deputat”, a declarat, în replică, speakerul Igor Grosu.

În cele din urmă, inițiativa BCS nu a întrunit numărul necesar de voturi, pentru ca proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului să fie retras de pe ordinea de zi.


Amintim că, la toamnă, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendum. Oamenii își vor alege viitorul președinte al țării, pentru un mandat de patru ani. De asemenea, moldovenii vor fi chemați la urne pentru a răspunde, în cadrul referendumului, la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Totodată, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat anterior că rezultatele referendumului vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament.

Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul referendumului și al modificării Constituției, declarat de autorități, este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult