INTERVIU// Alexandra Ermolenco: Trebuie să oferim pachete legislative care ar determina familiile cu copii să rămână acasă
Trebuie să oferim pachete legislative care ar determina familiile, mai ales cele cu copii, să rămână acasă și acestea ar fi facilități la locul de muncă, indemnizații mai mari, concedii flexibile, constată Alexandra Ermolenco, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Prezentă în platoul de la Moldova 1, Alexandra Ermolenco a relevat că facilitățile oferite la pachet pentru cetățeni vor reconcilia viața profesională cu cea personală.
Moldova 1: Rămânem ÎN CONTEXT, Alexandra Ermolenco, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, este în platoul Moldova 1. Așadar, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a venit astăzi cu 15 propuneri de Ziua Familiei. Una dintre acestea se referă la extinderea acestui program de credite ipotecare „Prima Casă”. Am văzut și reacția autorităților. La scurt timp, urmează să vedem și conceptul și ce propun exact autoritățile. Dar care este viziunea Dvs., ce trebuie schimbat în actualul Program „Prima Casă”?
Alexandra Ermolenco: Într-adevăr, am avut și noi o surpriză plăcută când am văzut, imediat după ce publicasem și noi recomandările noastre, și interviul doamnei președinte Maia Sandu. În principiu, ceea ce a reiterat dumneaei se pliază cumva pe propunerile noastre. Noi am solicitat în această notă de propuneri ca să fie revizuit, în primul rând, acel plafon de un milion de lei, pentru că conștientizăm cu toții că piața imobiliară acum, prețurile de pe piața imobiliară, hai să spunem așa, sunt mult peste un milion de lei. Și atunci acest plafon devine practic imposibil de a fi aplicat atunci când îți cumperi o casă, un imobil. Și asta a fost una dintre primele noastre recomandări vizavi de programul „Prima Casă”.
De asemenea, noi considerăm că ar putea fi revizuită și mărimea de contribuție pentru beneficiarii acestui program. Pentru că statul, pe lângă compensare, vine și cu compensații pentru familiile sau beneficiarii care își iau imobil prin acest program. Și reieșind din valoarea care se oferă și reieșind din inflația pe care o avem noi deja de-a lungul anilor, de când a fost de fapt lansat programul „Prima Casă”...
Moldova 1: La un moment dat a existat o criză când au sărit în sus ratele bancare, dar lucrurile s-au schimbat, treptat, au revenit la normal și probabil această dobândă de peste 7% până la final de iunie va fi și mai mică în a doua jumătate de an.
Alexandra Ermolenco: Da, sperăm că așa o să fie.
Moldova 1: Mai propuneți introducerea unor stimulente financiare pentru constituirea familiilor de către tineri. Ce ar presupune aceste stimulente și care e siguranța că acești bani vor ajunge să fie alocați și valorificați?
Alexandra Ermolenco: Această idee de fapt este sau reiese din practicile internaționale în care există această facilitate sau sport, există în mai multe țări din Uniunea Europeană. Și ne-am gândit și noi că dacă e să luăm în considerație nivelul de trai al familiilor tinere, ne-am gândit că asta ar stimula tineretul să rămână acasă, să-și întemeieze aici familiile. În esență, aceasta ne gândim noi că ar reprezenta un ajutor financiar pentru întemeierea familiei. Dar cum va fi utilizat și cum ne asigurăm, este suficient pentru a dezvolta un cadru regulatoriu, clar, bine definit și atunci nu vedem nicio problemă că statul să poată și să monitorizeze aceste cheltuieli.
Moldova 1: Au existat unele eforturi sau încercări, de exemplu, am văzut ideea cu creșă la locul de muncă, s-au mărit și alocațiile pentru tinerii părinți și alocațiile pentru copiii mici. Dar trebuie să recunoaștem într-un fel că principalele provocări sau greutăți antifamilie sunt sărăcia și migrația. Cel puțin, cum am putea să atenuăm aceste fenomene?
Alexandra Ermolenco: Mă bucur foarte mult că și în aceste inițiative noi am adus aport. Și reieșind din asta pot ferm să vă comunic că și ele au venit drept soluție pentru fenomenele despre care vorbiți dumneavoastră. Sau dacă vorbim despre migrație, atunci trebuie să oferim pachete legislative care să atragă totuși populația să rămână acasă. Cum ar fi chiar aceleași facilități la locul de muncă, indemnizații mai mari, concedii mai flexibile și așa mai departe. Pentru că toate la pachet facilitează viața de zi cu zi a persoanelor sau mai ales a familiilor cu copii, dacă vorbim aici mai focusat. Și atunci toate implementate împreună oferă mai multă siguranță în ziua de mâine și, desigur, facilitează reconcilierea vieții profesionale cu cea personală. Or, atunci când ne simțim bine acasă și la locul de muncă, de ce ar trebui să căutăm altul în altă parte?
Amintim că mai multe categorii de persoane ar putea accesa credite ipotecare garantate de stat. Președinta Maia Sandu anunță că a solicitat Guvernului să extindă Programul „Prima Casă”, la rândul său premierul Dorin Recean a declarat în ședința Executivului că proiectul va fi prezentat săptămâna viitoare.