Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe data de 20 octombrie. Chemați la urnele de vot, cetățenii vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Decizia a fost luată în ședința plenară din 16 mai pe fondul criticilor opoziției.
Proiectul privind organizarea referendumului inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul anului trecut a fost aprobat pe fondul criticilor opoziției parlamentare. Președinta Comisiei juridice numiri și imunități, deputata PAS Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său, după ce tribuna centrală a Parlamentului a fost blocată de fostul socialist Vasile Bolea, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. (Detalii AICI). Comunista Diana Caraman a refuzat să își prezinte punctul de vedere din fotoliul de deputat, insistând să o facă de la tribuna centrală, blocată la acea vreme de mai bine de o oră de Bolea. Acțiunea parlamentarei a fost criticată de speakerul Igor Grosu.
„Fără isterie, v-am oferit timpul de pe loc. (…) Terminați cu acest circ, gruparea criminală organizată nu are dreptul să obstrucționeze ședința Parlamentului. (…) Noi suntem cu criminali în sală”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În cele din urmă, Diana Caraman a făcut declarația de la tribuna centrală, alături de Vasile Bolea. Ea a susținut că organizarea referendumului la toamnă „este o pierdere de bani”. Alți deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au criticat întrebarea la care urmează să răspundă cetățenii. Potrivit deputatului Fiodor Găgăuz, aceasta nu ar fi „concretă”, dar cu „posibilitatea de a fi interpretată”. Deputata Veronica Roșca, una din autorii proiectului, a respins acuzațiile. Parlamentara susține că deputații PAS s-au condus de bunele practici ale UE, atunci când au formulat noua întrebare.
„Considerăm că formularea este mai mult decât clară și mai mult decât corectă. Este absolut legală și constituțională. Această întrebare este una corectă, nu induce în eroare și nu sugerează răspunsul”, a declarat deputata Veronica Roșca.
„Vedem cât de mare este rezistența. (…) Este clar că vă este frică de acest referendum, care va avea loc la toamnă, fie că vă place, fie că nu. Și nu înțeleg de ce vă este frică de oameni”, s-a întrebat vicepreședinta Parlamentului, deputata PAS, Doina Gherman.
În cele din urmă, proiectul privind organizarea referendumului republican constituțional pe data de 20 octombrie a fost susținut de 56 de deputați.
Referendumul constituțional perivind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul referendumului și al modificării Constituției, anunțat de autorități, este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat undă verde, pe 16 aprilie, pentru organizarea referendumului. Atunci, președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, declara că rezultatele plebiscitului vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament. De menționat că textul întrebării supus anterior consultărilor publice și prezentat în sesizarea PAS adresată Curții Constituționale era: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.