Aderare UE

INTERVIU// Alexandru Zgardan: Răspândirea miturilor despre integrarea europeană este un fenomen toxic și irațional

Răspândirea unor mituri despre impactul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană este pentru opinia publică un fenomen toxic, bazat pe fobii care nu au raționalizare. Opinia aparține expertului de la Centrul Analitic „Expert-Grup”, Alexandru Zgardan, și a fost exprimată pentru Moldova 1. Potrivit lui, situația poate fi depășită prin campanii de informare deoarece țara noastră nu are altă cale decât speranța unui viitor european.

Moldova 1: Dezvoltăm acest subiect împreună cu autorul articolului privind cele șapte mituri despre integrarea în Uniunea Europeană, Alexandru Zgardan, expert asociat la Centrul Analitic „Expert-Grup”. Ați identificat și demontat în total șapte mituri, la două dintre ele s-a referit și colegul Radu Osipov. Ați arătat foarte clar că integrarea europeană nu va provoca falimentul producătorilor locali și nici nu va duce la pierderea piețelor tradiționale. Dar aș vrea să vă întreb, în schimb, ce beneficii ar putea aduce aderarea la Uniunea Europeană producătorilor autohtoni?

Alexandru Zgardan: Judecând după țări care deja s-au integrat, fie post-sovietice, precum Letonia, Lituania sau Estonia, fie țări ca România, Polonia au avut o creștere ascendentă extremă. Deci să luăm exemplul Poloniei, în 2004, milioane de polonezi plecau la lucru în Marea Britanie, după estimări, în 2030, Polonia va fi la același nivel de dezvoltare ca Marea Britanie. Același lucru și România, care s-a considerat o istorie de succes la acel moment. Dar chiar dacă nu suntem optimiști, să fim realiști: nu există nicio țară, mai ales mică, care s-a integrat în Uniunea Europeană și n-a avut de câștigat. Businessul a crescut, mărfurile, calitatea vieții a crescut, toți indicatorii economici au crescut. Republica Moldova a ajuns la maturizare în formatul în care piețele tradiționale au trecut, noi ne-am reorientat spre piețe mari, dezvoltate, inovative.

Moldova 1: Un alt mit este că forța de muncă va migra masiv în spațiul comunitar. De ce spuneți că este un mit, din moment ce am văzut experiența României că există totuși riscul migrării forței de muncă?

Alexandru Zgardan: Este un mit pentru că în Moldova cetățenii… Eu fiind la vârsta la care sunt, având o experiență de 20 de ani de predare în Republica Moldova, majoritatea studenților pe care i-am avut nu mai sunt în Moldova. Care este concluzia pentru mine? În mod evident, cei care au vrut să plece deja au plecat. Cetățenii din Republica Moldova pot călători fără nicio viză. Chiar și cei care nu au cetățenia altor state UE, pentru că deja numărul lor estimativ este în jur de un milion. De aceea, eu cred că efectul va fi invers. Prin faptul că va fi mai ușor de tranzitat un hotar care deja nu va mai exista, oameni mai ușor vor decide să se întoarcă la pensionare sau la o anumită etapă a vieții lor. Ei nu vor pierde ore în șir pe care le stau acum la vamă. Mai ales că am avut sărbătorile pascale și am observat ce se întâmplă acolo. Va fi mai ușor de circulat în ambele direcții.

Din punct de vedere demografic, Republica Moldova e într-un declin puternic demografic. Vrem noi sau nu vrem, mai devreme sau mai târziu, va trebui să acceptăm ideea că vom avea nevoie sau de o natalitate foarte mare, ceea ce e foarte puțin probabil, sau vom deveni o țară unde vor veni persoane doritoare să lucreze în țara noastră.

Moldova 1: Cum credeți totuși că Republica Moldova ar putea să gestioneze aspectele legate de migrație?

Alexandru Zgardan: Republica Moldova e o țară relativ mică, cu două hotare cu două state doar, de aceea controlul migrației nu este o problemă atât mare, atât timp cât ești înconjurat de state care la fel se află în aceeași Uniune Europeană. Pentru că și Ucraina este pe aceeași cale europeană ca și Republica Moldova. De aceea, să fim sinceri, chiar și România nu este invadată acum de migranți, pentru că majoritatea migranților au ca obiectiv să ajungă în Germania, Austria, țări puternic dezvoltate. România la fel importă forță de muncă, dar pentru munci necalificate la moment, care oricum nu sunt dorite de cetățenii din România. Procesul demografic de scădere a populației este global. Să nu ne mințim. Natalitatea globală în acest an a ajuns practic la limita de 2.3 fertilitatea, ceea ce înseamnă că este un fenomen global și este o problemă globală. Nu este doar a Republicii Moldova.

Moldova 1: În opinia dumneavoastră, cât de mult afectează răspândirea acestor mituri percepția publică asupra integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană?

Alexandru Zgardan: Ele sunt foarte toxice pentru că sunt emoționale și sunt bazare pe fobii. Niciunul din miturile astea nu are niciun fel de raționalizare. Orice raționalizare, noi când venim cu argumente care sunt raționale, bazate pe cifre, bazate pe fapte, pe statistici, ele au nevoie de puțin timp. La fel, populația din Republica Moldova este relativ îmbătrânită, relativ conservativă, ceea ce e natural. Cu cât îmbătrânim, fiecare din noi devenim mai încorsetați în ideile pe care le-am avut.

Dar eu cred că, într-o campanie de informare, este important ca cetățenii să discute, mai ales cu tinerii, cu rudele care sunt plecate în Uniunea Europeană, care deja locuiesc acolo, ca să înțeleagă care sunt beneficiile. Cred că pacea în suflet poate fi găsită atunci când avem o speranță pentru viitor și o claritate referitor unde merge Republica Moldova. Și în prezent, să fim foarte tranșanți, Republica Moldova nu are altă cale. Deci un stat agresor nu poate fi un prieten, nu poți fi prieten cu un stat care bombardează, omoară oameni. Deci este imposibil!

Citește mai mult