Cultură

Castele cehe în inima Moldovei

Importanța istorică, valoarea arhitecturală și culturală a monumentelor de patrimoniu din Republica Cehă poate fi descoperită în premieră la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Aici a fost inaugurată expoziția „Castele cehe în inima Moldovei", organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Republicii Cehe și Ambasada Cehiei la Chișinău.

prague.fm/ro/49873/castelul-hluboka
Sursa: prague.fm/ro/49873/castelul-hluboka

Selecția din cele 11 monumente este deschisă de Castelul Hluboka nad Vltavou, cea mai importantă reședință din epoca romantică la scară europeană, fiind urmată de alte castele și cetăți din Boemia și Moravia.

„Republica Cehă are cele mai multe castele fortificate din toată lumea. Pentru această expoziție am selectat 11, cele mai reprezentative. Sunt niște bijuterii, adevărate simboluri ale culturii naționale, admirate de turiști din toată lumea”, a relevat directorul Muzeului Național din Cehia, Michal Lukes.

„Este pentru prima dată când Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește o expoziție dedicată istoriei naționale a Cehiei. Cetățenii Republicii Moldova să cunoască nu numai istoria națională, dar istoria europeană”, a spus directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava.

Selecția de planșe cu cetățile și castelele cehe a fost completată cu machetele-replici la monumentele de patrimoniu, realizate de elevii de la câteva instituții de învățământ de la noi.

„A fost o experiență plăcută să construim, să vedem ce frumusețe este în Cehia”, afirmă Evelina Vrednic, elevă, comuna Trușeni, municipiul Chișinău.

„Ne-au impresionat toate detaliile castelului, culorile, turnul”, remarcă Ala Grădinaru, elevă, orașul Călărași.

„Cel mai important este atenția, răbdarea pentru că multe piese de aici sunt foarte mici și atent trebuia decupate, încleiate și puse la loc”, a menționat profesoara Liliana Ceban, comuna Trușeni, municipiul Chișinău.

„Am descoperit și, cred, am dezvoltat calitățile creative ale elevilor”, susține profesoara Natalia Bulgari, orașul Călărași.

A rămas surprins de efortul depus la realizarea machetelor președintele Senatului Republicii Cehe, Miloš Vystrčil, prezent la eveniment.

„În primul rând, le mulțumesc elevilor care au participat la această activitate creativă. Mă bucur că în ultimul timp discutăm, la cel mai înalt nivel, nu doar despre economie, probleme sociale, ci și despre cultură, cunoaștere, despre frumusețile naturale și culturale ale vieții”, a declarat Miloš Vystrčil, președintele Senatului Republicii Cehe.

Experiența Cehiei privind protejarea patrimoniului cultural merită a fi preluată.

„Au și o legislație cu vechime în domeniul protecției patrimoniului și mai au și experiență în a face proiecte începând de la perioada de preaderare a dumnealor la UE și până acum, proiecte făcute de instituții cu fonduri europene”, a subliniat președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Expoziția „Castele cehe în inima Moldovei" poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 16 iunie.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Citește mai mult