Aproximativ 40% din localitățile din țară nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare
Aproximativ 40 la sută dintre localitățile Republicii Moldova nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu. Pentru a rezolva această problemă, autoritățile și-au fixat obiectivul ca, până în 2030, toate localitățile din țară să aibă acces la aceste servicii.
Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Andrei Spînu, a precizat că, în ultimii ani, s-a investit mult pentru conectarea la sistemul de apă și canalizare a populației, însă numărul de localități care au acces la aceste servicii încă rămâne mic. În același timp, Andrei Spînu, spune că se întreprind eforturi pentru a ameliora situația.
„Prin proiecte în cadrul ”Satului European”, împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană și nu doar, facem tot posibilul ca să construim cât mai repede rețelele de alimentare cu apă și canalizare. Pe de altă parte, îmbunătățim legislația și elaborăm Planul Național de Amenajare a Teritoriului pe componenta de apă și canalizare. Cel mai important indicator de performanță pe care noi îl vom urmări este calitatea apei. Odată ce vom implementa acest pachet de modificări în legea pe pagina ANRE-ului, vom vedea toți operatorii care deservesc cetățenii din toată țara și în același timp vom putea vedea care este calitatea apei”, a declarat Andrei Spînu.
Cu o problemă acută în acest sens se confruntă și oamenii din Rădeni, raionul Călărași. Astfel, cei peste o mie de locuitori spun că se descurcă așa cum pot. Autoritățile locale au depus actele pentru noul apel din cadrul Programului Național „Satul European” pentru a fi conectați la rețelele publice de apă și canalizare, iar rezultatele vor fi anunțate în această vară.
„Am săpat și avem un burlan, astfel în 3-4 burlane încap 3-4 cuburi de apă, oricum, o dată în jumătate de an se adună mai mulți oameni și aducem apă”.
„Eu am scos o țeavă și apa se scurge în grădină. Am văzut oameni care au canalizație și lângă fântână, am văzut așa lucruri. Ori, de pildă, dacă au acces la canalul care se duce la iaz, este trasă acolo țeava”.
Amintim că, în martie 2022 a fost lansat Programul Național „Satul European”, iar în 2023 - „Satul European Expres”. Prin intermediul celor două programe au fost implementate peste 700 de proiecte de modernizare a localităților din Republica Moldova. Cele mai multe țin de sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare, iluminat stradal, renovarea caselor de cultură, grădinițelor și terenurilor sportive.
Din anul 2022 până în prezent, prin intermediul Programului Național „Satul European” sute de primării au beneficiat de asemenea proiecte. Astfel, aproximativ 250 de mii de oameni au acces la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare. În total, în ultimii doi ani, s-au construit 750 de kilometri de apeduct.