Premieră în Coreea de Sud: președintele Yoon Suk Yeol a fost arestat
Autoritățile sud-coreene l-au arestat miercuri pe președintele Yoon Suk Yeol, recent demis, sub acuzații de insurecție. Acesta a declarat că a acceptat să colaboreze cu ancheta pentru a evita „vărsarea de sânge”, în ciuda faptului că consideră investigația „ilegală”, scrie Reuters. Acest arest este o premieră pentru un președinte în funcție al Coreei de Sud.
După ce parlamentul a votat suspendarea sa din funcție pe 14 decembrie, ca urmare a declarării legii marțiale pe 3 decembrie, Yoon s-a izolat în reședința sa păzită de gărzi personale. În zorii zilei de miercuri, peste 3.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a-l reține.
„Am decis să răspund investigației pentru a preveni violența,” a declarat Yoon, referindu-se la Biroul de Investigație a Corupției pentru Oficialii de Rang Înalt, care conduce ancheta.
Yoon a fost transportat la biroul anchetatorilor sub supraveghere strictă și a evitat contactul cu presa. Conform legii, autoritățile au la dispoziție 48 de ore pentru a-l interoga, urmând să decidă dacă solicită un mandat pentru detenția sa de până la 20 de zile.
Controverse juridice și politice
Echipa juridică a lui Yoon contestă legalitatea mandatului de arestare, argumentând că a fost emis de o instanță fără jurisdicție. Documentele de percheziție îl descriu pe Yoon drept „lider al insurecției”, făcând referire la decizia sa de a impune legea marțială, care a șocat țara și a destabilizat economia sud-coreeană, a patra ca mărime din Asia.
N.R. Insurecția se referă la tentativa președintelui Yoon Suk Yeol de a submina ordinea constituțională și de a impune control militar prin declararea legii marțiale pe 3 decembrie.
În paralel, Curtea Constituțională analizează dacă va confirma sau anula decizia de suspendare a sa, ceea ce ar putea duce la o restabilire a puterilor prezidențiale sau la demiterea sa definitivă.
Detenția lui Yoon a provocat reacții diverse. Statele Unite și-au exprimat sprijinul pentru respectarea Constituției de către autoritățile sud-coreene. Japonia, prin vocea ministrului Yoshimasa Hayashi, a declarat că urmărește îndeaproape situația din Coreea de Sud.
Între timp, susținătorii lui Yoon s-au adunat în fața reședinței prezidențiale pentru a protesta împotriva arestării. Mulți au invocat acuzațiile de fraudă electorală, unul dintre motivele invocate de Yoon pentru declararea legii marțiale.
Deși majoritatea sud-coreenilor dezaprobă acțiunile lui Yoon, popularitatea partidului său, Partidul Puterii Poporului (PPP), a crescut recent, ajungând la 40,8% în sondajele de opinie, foarte aproape de 42,2% cât înregistrează Partidul Democrat din opoziție.