Justiție

Bașcana Evghenia Guțul pierde în prima instanță procesul intentat împotriva președintei Maia Sandu

Bașcana Găgăuziei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a pierdut în prima instanță procesul intentat împotriva președintei Republicii Moldova, în care Maia Sandu este acuzată că ar fi lezat demnitatea și onoarea Evgheniei Guțul. Magistrații au refuzat să o cheme pe șefa statului în judecată și au decis că guvernatoarea de la Comrat poate ataca încheierea cu recurs la Curtea de Apel, însă nu se poate adresa repetat în judecată cu aceeași acțiune și aceleași acuzații împotriva președintei.

agora.md
Sursa: agora.md

Evghenia Guțul a acuzat-o pe Maia Sandu de calomnie și fals, după ce șefa statului a comentat, în cadrul conferinței de presă din 18 martie, vizita din acea perioadă a bașcanei în Rusia, susținând că Guțul „lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii din Republica Moldova și anume din Autonomia găgăuză”.

„O persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”, a declarat pe 18 martie președinta țării.

Pe 16 mai, magistrații au constatat că Maia Sandu a făcut declarațiile în exercitarea mandatului. Instanța face trimitere la articolul 8, litera „a” din Legea 64 din 23 aprilie 2010 cu privire la libertatea de exprimare, care prevede că „nu poate fi intentată o acțiune cu privire la defăimare pentru declarația făcută de către președintele Republicii Moldova și deputații în Parlament în exercitarea mandatului”.

Conform deciziei, magistrații au refuzat să primească cererea de chemare în judecată a președintei țării, cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Reacția Președinției

Contactat de „Teleradio-Moldova” pentru o reacție, șeful Cabinetului președintei țării, Adrian Băluțel, a declarat:

„Doamna președintă a spus ceea ce știe o țară întreagă: că Evghenia Guțul face parte dintr-un grup criminal și lucrează pentru destabilizarea Republicii Moldova. Instanța de judecată nu trebuie să se pronunțe pe astfel de subiecte, dar până și instanța de judecată vede că în asta nu este nimic ilegal sau criminal. Până la urmă, trăim într-o țară liberă și toți cetățenii au dreptul de exprimare, inclusiv președintele Republicii Moldova”.

Evghenia Guțul nu a comentat decizia instanței, până în momentul publicării știrii.

Autonomia găgăuză, condusă de un bașcan cu dosar penal, susținut de oligarhul fugar Ilan Șor

De menționat că Autonomia găgăuză este condusă, în prezent, de Evghenia Guțul. Bașcana a fost susținută în campania electorală de oligarhul fugar Ilan Șor. Ea a câștigat scrutinul pe 14 mai 2023 și a fost învestită în funcție pe 19 iulie, anul trecut. După alegeri, Guțul, dar și echipa lui Șor care a susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 24 aprilie, curent, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional în 2023. Acestora le este incriminată „acceptarea cu bună-știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice”. Urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2022. Guțul pledează nevinovată.

Deși de la învestirea Evgheniei Guțul – eveniment la care autoritățile de la Chișinău nu au participat – a trecut aproape un an, președinta țării, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, nu a semnat actul. Anterior, Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, susținea Maia Sandu. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a o desemna pe Guțul membru al Guvernului. Conform regulamentului, guvernatorul Autonomiei găgăuze este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult