Aderare UE

Referendum // Modificarea întrebării nu ridică probleme de legalitate, susține un fost președinte al CC

Amendarea pe ultima sută de metri a proiectului privind desfășurarea referendumului republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană și schimbarea întrebării la care ar urma să răspundă alegătorii nu ridică probleme de legalitate. Pentru că nu s-au operat schimbări radicale și nu a fost denaturat sensul, susține juristul Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale. Totuși, intervenția majorității parlamentare, după avizul pozitiv al Curții Constituționale, le-ar putea oferi noi motive celor care vor specula pe subiectul plebiscitului.

„În mod normal, după ce Curtea Constituțională oferă un aviz pozitiv pentru modificarea Constituției, în text nu ar trebui să se intervină. Până la urmă, nu a fost modificat substanțial și nu a fost denaturat sau schimbat sensul normei, textului care urmează a fi supus la referendum. Astfel de exerciții trebuie să fie la maximum de transparente și să fie gestionate în asemenea mod încât să nu permită apariția în spațiul public a tot felul de speculații de orice gen, oricare ar fi astea”, a declarat Alexandru Tănase.

Precizăm că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe data de 20 octombrie. Chemați la urnele de vot, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Decizia a fost luată în ședința plenară din 16 mai pe fondul criticilor opoziției.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat undă verde, pe 16 aprilie, pentru organizarea referendumului. Atunci, președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, declara că rezultatele plebiscitului vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament. De menționat că textul întrebării supus anterior consultărilor publice și prezentat în sesizarea PAS adresată Curții Constituționale era: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Amintim că referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul referendumului și al modificării Constituției, anunțat de autorități, este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Citește mai mult