Consiliul European salută vetoul asupra legii privind „agenții străini” din Georgia
Șeful Consiliului European, Charles Michel, a apreciat vetoul președintelui georgian Salome Zurabishvili la controversatul proiect de lege „privind transparența influenței străine”, care a declanșat proteste în masă în țară.
„Vetoul președintelui dă motive de reflecție suplimentară. În forma sa actuală, legea nu este în conformitate cu valorile europene și cu aspirațiile Georgiei în ceea ce privește UE”, a scris Michel pe X.
🇬🇪President Salome @Zourabichvili_S’s veto of the transparency law offers a moment for further reflection. In its current form - the law is not in line with EU values and path.
— Charles Michel (@CharlesMichel) May 18, 2024
I call on all politicians and leaders in Georgia to make good use of this window of opportunity and…
În plus, președintele Consiliului European le-a cerut politicienilor georgieni care nu sunt de acord cu adoptarea legii privind „agenții străini” să folosească vetoul președintelui ca pe o oportunitate pentru ca Georgia să continue să urmeze „calea europeană, care este susținută de populație”.
Președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a respins prin veto legea „privind transparența influenței străine”, adoptată anterior de parlamentul țării în a treia lectură. Cu toate acestea, nu va fi dificil pentru partidul de guvernământ Visul Georgian să treacă peste vetoul prezidențial. Sprijinul a 76 de parlamentari ar fi suficient pentru a face acest lucru, în timp ce majoritatea parlamentară are în prezent 83 de parlamentari, precizează DW. Zurabishvili nu va putea folosi din nou dreptul de veto. În cazul în care președintele va refuza să semneze legea pentru ca aceasta să intre în vigoare, acest lucru va fi făcut de către președintele Parlamentului.
Într-un interviu acordat CNN, președinta georgiană a recunoscut că decizia sa a fost mai degrabă simbolică. „Este un veto simbolic, la fel de simbolic ca și această lege «rusească»”, a declarat ea.
Proiectul de lege privind agenții străini a fost votat pe data de 14 mai în a treia și ultima lectură de către majoritatea parlamentară din Georgia. În timpul ședinței plenare, au izbucnit încăierări între parlamentarii din partidul Visul Georgian și cei din opoziție. S-a întâmplat după ce reprezentanților opoziției li s-a interzis să participe la ședința Comisiei juridice din 13 mai, unde majoritatea parlamentară a avut nevoie de doar 67 de secunde pentru a revizui legea.
Între timp, controversata lege a stârnit proteste masive la Tbilisi. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. De asemenea, au existat numeroase arestări. Proiectul de lege privind agenții străini, considerat ca fiind de sorginte rusească, presupune ca ONG-urile și organizațiile media care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”.