Noapte Europeană a Muzeelor, la Chișinău // Descoperiri și aventuri culturale pentru fiecare
Au descoperit bogățiile culturale ale muzeelor pe timp de noapte. Vorbim despre numeroșii vizitatori care au participat la Noaptea Europeană a Muzeelor, un eveniment ce promovează identitatea noastră europeană, celebrează patrimoniul și oferă experiențe educative, culturale și cognitive publicului de toate vârstele.
O noutate pentru vizitatorii celui mai vechi muzeu național, cel de Etnografie și Istorie Naturală a fost șansa de a vedea imaginea Pomului Vieții altfel.
„Vizitatorii pot să interacționeze și să creeze lumini pe acest Pom și să afle în trei limbi despre simbolurile prezente pe Pomul Vieții”, a explicat directoarea adjunctă a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Elena Cojocari.
De fapt, toate exponatele ce reprezentau flora, fauna, istoria și cultura plaiului erau cercetate cu interes de vizitatori.
„Am venit să-i arăt feciorului Muzeul Etnografic. Din păcate, suntem pentru prima dată și am aflat de la radio despre Noaptea Muzeelor.”
„Mi-a plăcut foarte mult, suntem refugiați din Ucraina și, desigur, suntem prima dată la acest muzeu. Un eveniment extraordinar, exponate deosebite, mulțumim pentru posibilitatea de a vedea o asemenea frumusețe.”
O incursiune în istoria literaturii române au făcut și vizitatorii Muzeului Național al Literaturii Române.
„Cunoaștem trecutul literaturii noastre, mai aflăm unele amănunte pe care nu le știam, ne aduce ceva nou.”
„Venim la Muzeul Literaturii împreună cu familia. Am venit să le arătăm copiilor tot tezaurul pe care îl are, evenimente, o carte minunată, o atmosferă minunată.”
Noaptea europeană a muzeelor este un eveniment special pentru toate instituțiile muzeale.
„Este o noapte magică și muzeul se dedică publicului care se interesează de muzeu. Bineînțeles și filialele noastre sunt implicate în aceasta activitate de la Pererîta, Ocnița și Donici”, a menționat directoarea Muzeului Național de Literatură, Maria Șleahtițchi.
Agitație și multă lume a fost și la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău. După ce au făcut turul expozițiilor, unii vizitatori au admirat de la înălțime frumusețea orașului, iar alții, în scuarul din preajma Turnului de apă, s-au delectat cu programe muzicale și defilări de modă.
Forfotă mare a fost și la expozițiile de artă plastică de la Muzeul Național de Artă, în incinta căruia vizitatorii s-au delectat și cu armonii muzicale.
Unii vizitatori au plecat acasă cu propriile portrete, realizate de studenții Academiei de Arte.
„E noaptea muzeelor și dorim s-o înbunătățim cumva, să facem atmosfera mai frumoasă. Facem caricaturi, desenăm la viteză.”
Atmosfera deosebită, întâlnirea cu exponatele, dar și accesul gratuit la muzee, toate au fost pe gustul vizitatorilor.
„A fost foarte frumos, de fapt, eu am venit foarte devreme, pe la amiază. Îmi place foarte mult să admir, să contemplez.”
Pentru prima dată, în circuitul Nopții Europene a Muzeelor a intrat și sala de expoziții a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mai mulți vizitatori au pășit în premieră pragul instituției.
„Sala noastră de expoziții are 20 de ani, așa aniversare are și frumosul eveniment cultural, Noaptea Europeană a Muzeelor. Vizitatorii noștri au posibilitatea să cunoască lucruri noi, interesante, cognitive despre moneda națională, despre monedele comemorative emise de Banca Națională, despre semnele de siguranță ale bancnotelor”, a menționat ghidul sălii de expoziții de la BNM, Elena Mămăligă.
O atracție și o priveliște rară a fost un lingou de aur pe care nici angajații instituției nu-l văd prea des.
„Aurul monetar este păstrat în tezaur, accesul la el este limitat. Acest lingou este un bun al BNM, este o rezervă sub formă de aur,” a menționat Corneliu Crețu, șef direcție BNM.
„Multe cunoștințe pentru fiecare să înțeleagă ce înseamnă BNM, cu ce se ocupă.”
„Am aflat despre regulile de siguranță a bancnotelor de lei, la fel nu fiecare știe dacă este veridică o bancnotă sau nu și cred că e important să știm.”
Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la ediția aniversară. Inițiativa marchează 20 de ani de la lansarea de către Consiliul Internațional al Muzeelor și se desfășoară sub egida UNESCO și a Consiliului Europei.