Cultură

IN MEMORIAM// Concert dedicat compozitorului Ion Aldea-Teodorovici la 70 de ani de la naștere

Un concert extraordinar în memoria inegalabilului artist și compozitor Ion Aldea-Teodorovici la 70 de ani de la naștere a încântat duminică seară publicul de la Chișinău. La Teatrul Verde s-au adunat numeroși admiratori ai regretatului cuplu Doina și Ion, pentru a aduce un tribut sincer celor care au lăsat o amprentă de neuitat în cultura națională.

facebook/ Primăria Municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ Primăria Municipiului Chișinău

„Anii tineri mi-au fost, viața dragă mi-a fost. Mi-a fost dorul dor pribeag...”

Genericul concertului „Mi-a fost dorul dor pribeag” nu este unul întâmplător. Acesta a fost inspirat din poezia „Casa părintească” de Dumitru Matcovschi, pe muzica lui Ion Aldea-Teodorovici.

„Pentru Tata, casa părintească a fost unul dintre motivele întregii creații: Mama, casa părintească și spiritualitatea românească. Mi-a fost dorul dor pribeag, pentru că el mereu a fost cu dorul de oameni, cu dorul de trăiri sufletești”, a menționat fiul artistului, Cristi Aldea-Teodorovici, Maestru în Artă.

„Această muzică spune despre Libertate, despre dragostea de neam, de Țară!”, susține Angela Cărăuș, actriță la Teatrul Național „M. Eminescu”, Artistă Emerită.

„De fapt, ei au cântat Revoluția în Republica Moldova, am putea spune, atunci, în anii 90”, a remarcat Ștefan Urâtu, fost prodecan al Universității din Tiraspol.

„Pe noi, cei din Tiraspol, de la școala românească, Ion și Doina ne-au înaripat, ne-au dat încredere în ceea ce am putut face. La noi în școală a fost Cristi, a avut un concert. Parcă-l vad pe taică-său, pe mama lui aici și de atâta am venit să fiu alături de cei care au pus baza acestui stat”, a spus Ion Iovcev, ex-director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

„A fost un cuplu extraordinar de frumos, păcat că s-au pierdut de tineri”;

„Rămân o amintire pentru întreg neamul românesc pentru că au fost promotorii limbii române și suntem aici pentru tânăra generație ca să-l cunoască măcar pe cel care a rămas să ne cânte cântecele Doinei și ale lui Ion - Cristi Aldea-Teodorovici”, cred spectatorii prezenți la concertul omagial.

Fiul regretaților artiști și-a făcut un crez de a scoate din anonimat și de a promova moștenirea marelui compozitor. La concert a cântat la chitara rămasă de la regretatul său tată, Ion Aldea-Teodorovici.

„În seara asta avem niște bucurii, pentru mine personal, sunt piese pe care le-am mai interpretat în premieră pe data de 7 aprilie, de Ziua Tatei, dar am mai completat cu creații din alte filme, spectacole, un evantai de piese, din sertar le-aș spune.”

Celebrând aniversarea tatălui, fiul a evocat-o și pe mama lui, neuitata Doina Aldea-Teodorovici.

„Fără Doina n-ar mai fi fost Ion, ea i-a deschis calea spre litere, spre literatură, s-au completat nemărginit unul pe altul!, a relevat Cristofor Aldea-Teodorovici.

Pe parcursul acestui an, vor avea loc câteva concerte la Chișinău, dar și în țară, care vor fi susținute de Cristi Aldea-Teodorovici, interpreta Simona, Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă, dar și bandul Aldea-Teodorovici.

„Strop de apă vie din sorgintea neamului ce-a supraviețuit...”

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Primăria Municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ Primăria Municipiului Chișinău
facebook/ Primăria Municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ Primăria Municipiului Chișinău

Citește mai mult