Internațional

Statele UE au aprobat prima lege majoră din lume pentru inteligența artificială

Statele membre ale Uniunii Europene și-au dat marți acordul final asupra primei legi majore din lume pentru reglementarea inteligenței artificiale, în timp ce instituțiile din întreaga lume se întrec pentru a introduce restricții pentru tehnologie, transmite CNBC, citată de news.ro.

Consiliul UE a declarat că a aprobat Legea AI – o reglementare revoluționară care stabilește reguli cuprinzătoare privind tehnologia inteligenței artificiale.

„Adoptarea Legii AI este o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, într-un comunicat.

El a adăugat că, prin Legea AI, Europa subliniază importanța încrederii, transparenței și responsabilității atunci când se ocupă de noile tehnologii, asigurând în același timp că această tehnologie în schimbare rapidă poate înflori și poate stimula inovația europeană”.

Legea AI aplică o abordare bazată pe risc pentru inteligența artificială, ceea ce înseamnă că diferitele aplicații ale tehnologiei sunt tratate diferit, în funcție de amenințările percepute pe care le reprezintă pentru societate.

Legea interzice aplicațiile AI care sunt considerate „inacceptabile” în ceea ce privește nivelul de risc. Astfel de aplicații prezintă așa-numitele sisteme de „scorare socială” care clasifică cetățenii pe baza agregării și analizei datelor lor, a politicii predictive și a recunoașterii emoționale la locul de muncă și în școli.

Sistemele AI cu risc ridicat acoperă vehicule autonome sau dispozitive medicale, care sunt evaluate în funcție de riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea, siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Acestea includ, de asemenea, aplicații ale AI în serviciile financiare și în educație, unde există un risc de părtinire încorporat în algoritmii AI.

Firmele mari din SUA, în centrul atenției

Matthew Holman, partener la firma de avocatură Cripps, a spus că regulile vor avea implicații majore pentru orice persoană sau entitate care dezvoltă, creează, folosește sau revinde AI în UE – cu firmele de tehnologie din SUA în centrul atenției.

„Legea AI a UE nu seamănă cu nicio lege în altă parte de pe pământ. Creează pentru prima dată un regim de reglementare detaliat pentru AI. Giganții tehnologiei au urmărit îndeaproape această lege în curs de dezvoltare. Au existat multe finanțări pentru sistemele AI generative destinate publicului, care vor trebui să asigure conformitatea cu noua lege, care este, în unele locuri, destul de oneroasă”, a spus Holman.

Comisia UE va avea puterea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu 35 de milioane de euro (38 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile lor globale anuale – oricare dintre acestea este mai mare.

Schimbarea legislației UE vine după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii și-au dat seama la acea vreme că legislația existentă nu avea detaliile necesare pentru a aborda capabilitățile avansate ale tehnologiei AI generative emergente și riscurile legate de utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor.

Citește mai mult