Justiție

A fost dat start evaluării integrității etice și financiare a procurorilor anticorupție

Comisia de Evaluare a Procurorilor a dat start pe 24 mai evaluării externe a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA). Comisia Vetting anunță că lista procurorilor anticorupție care urmează a fi evaluați din perspectiva integrității etice și financiare a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit sursei citate, procurorii notificați urmează să depună în termen de 20 de zile declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, inclusiv lista persoanelor apropiate care activează în sistemul judecătoresc, procuratură și serviciul public. Totodată, aceștia urmează să completeze și să expedieze un chestionar privind integritatea etică.

După recepționarea documentelor solicitate, Comisia anunță că va acumula informațiile suplimentare, iar în urma analizei acestora va informa procurorii dacă vor fi identificate eventuale dubii privind integritatea acestora. Ulterior, Comisia va emite un raport privind promovarea sau nepromovarea evaluării, care va fi expediat Consiliului Superior al Procurorilor. Instituția urmează să ia decizia finală.

„Comisia își reiterează angajamentul de a desfășura o evaluare transparentă în strictă conformitate cu criteriile stabilite de lege, urmată de o comunicare publică a rezultatelor evaluării. De asemenea, Comisia îndeamnă cetățenii, instituțiile publice, organizațiile societății civile și mass-media să furnizeze orice informații care ar putea sprijini procesul de evaluare. Sesizările pot fi transmise prin intermediul paginii web a Comisiei”, precizează Comisia Vetting.

Menționăm că Vettingul presupune evaluarea a peste 200 de procurori din funcții-cheie, precum și a celor care aspiră la aceste funcții. Verificarea procurorilor se desfășoară în temeiul unei noi legi care prevede evaluarea integrității etice și financiare a tuturor procurorilor care dețin sau au ocupat funcții-cheie în cadrul sistemului Procuraturii în perioada 1 ianuarie 2017 – 22 august 2023. Primii pe listă sunt șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și adjuncții interimari ai instituției, Marcel Dumbravan, Octavian Iachimovschi și Vasile Plevan.

Reamintim în acest context că evaluarea externă a fost criticată, anterior, de șefa PA. Veronica Dragalin a declarat recent pentru presă că are unele „reticențe” privind procesul de Vetting pe care ar urma să îl treacă atât ea, cât și procurorii din întreaga țară, dacă își doresc să rămână în funcții. Mai exact, Dragalin s-a arătat nemulțumită că în cadrul evaluării ar urma să fie verificată, inclusiv, averea rudelor sale. Procurorul-șef de la anticorupție declara că și-a asumat o evaluare a veniturilor și a integrității sale, atunci când a acceptat să vină în funcția de șef al PA, însă că rudele sale nu ar fi făcut-o.

Nepromovarea evaluării are drept efect eliberarea din funcție a procurorului respectiv. Totodată, acesta este lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult