Regional

Ziua Nistrului a fost sărbătorită la Soroca cu ample acțiuni de salubrizare

Ziua Nistrului a fost sărbătorită altfel la Soroca. Astăzi, spre deosebire de anii trecuți, oamenii au venit pe cheiurile râului cu bucurie și speranță în suflet. Totul datorită aprobării la începutul acestei luni a proiectului de construcție în municipiu a unei stații de epurare. Timp de mai bine de 25 de ani, lipsa acesteia a fost și rămâne o bombă cu efect întârziat, iar mirosul urât de-asupra orașului e răul cel mai mic, spun oamenii. Acum, există un plan și sorocenii speră că nimic nu va împiedica realizarea acestuia în termenii stabiliți. Prin Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație Moldova”, stația de epurare a apelor reziduale urmează să fie dată în exploatare în Soroca în anul 2027.

stiri.md
Sursa: stiri.md

Apele reziduale din sistemul de canalizare al orașului se revărsau în râul Nistru. Toată mizeria cu un miros pătrunzător este evacuată din sistemul de acumulare de două ori pe zi, iar țeava de scurgere este amplasată la 200 metri de Cetatea Soroca. Zilnic, peste două mii de metri cubi de apă menajeră ajung în râul Nistru.

Locuitorii municipiului Soroca au așteptat ani în șir o soluție la această problemă stringentă:

„Stația de epurare este foarte necesară pentru orașul nostru, pentru că apele reziduale curg în râul Nistru și sunt foarte murdare, pe cheiul râului Nistru nu poți merge și este un miros foarte urât, datorită acestui fapt sorocenii nu se pot odihni”.

„Locuiesc în preajmă unde se revarsă toată murdăria în râul Nistru, este foarte incomod, toată lumea merge pe aici, toți întorc nasurile și se întreabă cum locuiți aici, nu știu ce perspectivă are Soroca, tot promit, se schimbă unii pe alții, conducătorii, primarii și nimic nu se vede”.

„Această stație de epurare este foarte importantă pentru că locuiesc și eu pe malul Nistrului și cunosc foarte bine ce înseamnă să respiri un aer curat și când respiri un aer și o apă murdară”, susțin localnicii.

Lucrările de construcție a stației de epurare vor avea loc în cadrul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, în baza unui împrumut de la Banca Mondială. Estimativ, costul lucrărilor se ridică la 11 milioane de euro.

„Acest proiect a fost ratificat prin Guvern, a fost elaborat deja studiul de fezabilitate, s-a produs și schiță topografică, deja s-a produs și schimbul de teren din intravilanul municipiului Soroca cu un teren din Fondul silvic din extravilanul satului Vasilcău. Avem întreaga speranță că la sfârșitul anului 2027 vom avea stație de epurare”, a declarat Liliana Pilipețchi, primar al municipiului Soroca.

De Ziua Nistrului, la Soroca în fiecare an erau organizate proteste de sensibilizare a guvernării privind lipsa stației de epurare. Astăzi este însă motiv de bucurie și sorocenii au venit să aducă odă Nistrului.

„Dacă până anul acesta tot strigam în gura mare „stație de epurare”, astăzi mulțumim Nistrului că el există, ne suportă și într-adevăr e o odă. Mulți voluntari de la licee și gimnazii vin să îi cânte, să îi spună o poezie și să îi zică Nistrului mulțumesc că ne dă apă, ne dă voie să creștem fructele și legumele pe care le consumam”, a spus Valentina Jamba, președinta Asociației Obștești „Eco-Sor”.

„Noi avem o tradiție a cenaclului în fiecare an: anul acesta la Soroca, anul trecut la Vadul lui Vodă. Deci, sărbătorim această zi a Nistrului, pentru că omul fără apă și natură nu poate exista, și atât cât avem Nistrul și Prutul, noi vom fi o țară prosperă”, afirmă Ana Onică, președinta Cenaclului „Vocea Generațiilor”.

Lucrările privind construirea unei stații de epurare a apelor uzate în municipiul Soroca sunt la etapa de delimitare și schimbare a destinației terenului pe care urmează să fie edificată aceasta. Ministerul Mediului a anunțat că darea în exploatare a stației este planificată pentru anul 2027.

Consiliul Raional Soroca
Sursa: Consiliul Raional Soroca

În contextul marcării Zilei Nistrului, au avut loc ample acțiuni de salubrizare a albiei Nistrului din raza orașului Soroca și 14 sate din raion.

Citește mai mult