Anual, zeci de copii fug de acasă. Numărul, în creștere
Anual, în Republica Moldova, zeci de copii fug de acasă. În acest an numărul micilor fugari a crescut considerabil. Pentru a preveni plecările copiilor, polițiștii, alături de reprezentanții Misiunii Sociale „Diaconia” au organizat mai multe activități în Centrul de plasament pentru copiii separați de părinți „Casa Gavroche”. Comunicarea este cuvântul cheie în interacțiunea cu această categorie de copii, iată de ce micuților li s-a comunicat întâi de toate despre riscurile aflării lor în afara acestei instituții.
Centrul de plasament „Casa Gavroche” are în găzduire 17 copii separați de părinți. Majoritatea au vârsta între 7 și 15 ani. Ei merg la școală și au activități extrașcolare. Copiii au fost informați de polițiști despre riscurile la care se supun dacă încearcă să fugă din centru. Cei mici au participat și la o lecție de origami, iar florile confecționate le-au agățat de un pom, pe care tot ei l-au sădit.
„Ziua internațională a copilului dispărut - simbolul acestei zile este floarea „De nu mă uita”. Voluntarii noștri de la Diaconia au confecționat, împreună cu copilașii o floare pe care o vor pune în copăcelul care va fi sădit, să comemorăm copiii dispăruți și care nu au mai fost găsiți”, a declarat Mihaela Belei, coordonatoare de programe la „Diaconia”.
La centrul de plasament „Casa Gavroche”, copiii care au probleme de comportament și care obișnuiesc să fugă au ședințe cu psihologul. Iar în baza unui permis de plecare, copiii au voie să părăsească pentru scurt timp centrul.
„Copilul care a venit la noi avea deja un comportament deviant, cu viața din stradă deja. Pentru că acolo de unde a venit i-a fost greu și nu a avut educație, nu a primit ceea ce este necesar din partea familiei. Dar de fiecare dată când copilul este reîntors sau se reîntoarce singur în centru, este informat care sunt consecințele evadării lui din centru”, a spus Victoria Caraman, directoarea Centrului de plasament.
Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, peste 97 de procente de cazuri de plecări sunt estimate ca plecări voluntare, devenind un fenomen ce evoluează continuu. Copiii cu vârsta între 14 -și17 ani au cea mai mare dorință de a fugi de acasă.
„Avem o creștere anume din centrele de plasament cu 50 la sută la cazurile care s-au înregistrat. Lipsa de empatie, iubire din partea părinților, persoanelor dragi, provoacă și motivează copiii să plece din centrele de plasament sau de acasă. Pe perioada de patru luni fetele sunt cu o cifră mai mare de plecare”, afirmă Alina Ciornîi, ofițeră de presă la INSP.
Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, în primele patru luni ale anului, 593 de copii au plecat voluntar de acasă, comparativ cu 2023, când au fost înregistrate 211 cazuri. Totodată, în perioada ianuarie-aprilie a anului curent, au fost descoperite cazuri de victimizare a copiilor, dintre care patru au fost supuși acțiunilor cu caracter sexual și un copil a fost depistat decedat.