Cultură

100 de ani de la nașterea scriitorului Alexei Marinat. Expoziție de cărți, documente, fotografii la Muzeul Național al Literaturii Române

Model de rezistență anticomunistă, Soljenițîn al Basarabiei, scriitor-simbol al unor vremuri tragice. Asemenea aprecieri au răsunat la popasul aniversar consacrat scriitorului Alexei Marinat. Muzeul Național al Literaturii Române a expus cele mai valoroase documente, cărți, fotografii și manuscrise cu prilejul a 100 de ani de la nașterea scriitorului, care a luptat cu sistemul sovietic.

Cele mai prețioase exponate sunt jurnalele lui Alexei Marinat din perioada studenției. În 1946-1947, tânărul, revenit din război, documenta acele vremuri, scria în caiete despre foamete, teroare, alte crime ale mașinăriei sovietice. Iar un așa-zis prieten i-a dus scrierile la securitate.

„Pe baza acestui jurnal a fost condamnat de tribunalul din Odesa la 10 ani de Gulag. A rămas în istoria literaturii, așa cum spun criticii de pe ambele malurile ale Prutului, un Soljenițîn”, a declarat scriitorul Ion Hadârcă.

„Cred că cea mai importantă operă a lui este jurnalul. Un scriitor, care ne reprezintă de fapt la modul simbolic pe noi, cei care am trăit într-un imperiu, nu doar imperiu, ci și sistem totalitar. Alexei Marinat este un scriitor-simbol al scriitorilor români din Basarabia”, spune directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

O personalitate a culturii și, în special, a opoziției, astfel l-a descris pe Alexei Marinat scriitorul Vladimir Beșleagă.

„A opoziției și a luptei cu sistemul pentru că sistemul în care s-a format și a activat el a fost barbar și el a fost unul dintre cei mai aprigi luptători”.

Prietenia cu Alexei Marinat din ultimii ani de viață ai scriitorului a fost evocată de Vasile Șoimaru.

„I-am vizitat de câteva ori casa părintească de la Valea Hoțului, din raionul Ananiev, Ucraina. I-am fotografiat satul și a intrat în toate albumele mele cu românii din jurul României”.

Nouă carte, „Prizonierul”, de Alexei Marinat este o surpriză pentru cititori. Lucrarea conține texte inedite, descoperite de fiul scriitorului.

„Erau la garaj într-o ladă, într-o mapă și, iată, cu editorul Gheorghe Erizanu m-am consultat, lui i-a plăcut materialul și a apărut cartea”, spune fiul scriitorului.

În cadrul evenimentului, au fost făcute referințe și la denunțurile care l-au urmărit pe Alexei Marinat și în anii 80. A fost subliniat faptul că turnătorii erau figuri notorii care ar trebui scoase la lumină.

„Cred că pentru sănătatea culturii este nevoie să dăm nume, să spunem concret cine au fost turnătorii în cazul lui Marinat mai ales, că e vorba de anii 80, e vorba de turnătorii din perioada perestroicii. Urmează să recuperăm foarte multe din istoria, literatura noastră. - E foarte bine că avem ce recupera fiindcă descoperim că Marinat mai are texte care nu au fost publicate”, a declarat editorul Gheorghe Erizanu.

Este important ca moștenirea literară a lui Alexei Marinat să fie cunoscută.

„Acum, când se dă lupta cu nostalgia așa-zisă, populația noastră care duce dorul regimului și al trecutului să vadă ce barbar a fost acel trecut, cum a distrus suflete, cum a distrus destine, cum a distrus oameni de mare cultură și demnitate”, spune Vladimir Beșleagă.

Alexei Marinat s-a născut pe 24 mai 1924 și s-a stins din viață pe 17 mai 2009.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult