Social

Mai multe școli profesionale și colegii vor fuziona. Precizările ministrului Educației și Cercetării

Șase școli profesionale și două colegii vor fi absorbite de alte instituții de învățământ profesional tehnic. Un proiect de hotărâre în acest sens ar urma să fie aprobat miercuri de Guvern. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, motivul pentru care s-a propus fuzionarea este că numărul de elevi scade de la an la an, iar banii din bugetul de stat pentru întreținerea acestor școli nu sunt utilizați eficient.

Potrivit proiectului, Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți se va reorganiza prin absorbția Școlii Profesionale din Alexăndreni, raionul Sângerei, iar Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani va fi obsorbit de Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți. Totodată, Școala Profesională din Cupcini, Edineț, va absorbi Școala Profesională din Corbu, raionul Dondușeni. Iar Școala Profesională din Glodeni va fuziona cu Școala Profesională din Râșcani. Ministerul Educației mai propune ca Școala Profesională din Orhei să fuzioneze cu Școala Profesională din Rezina și cea din Telenești. Iar Școala Profesională din Ceadîr-Lunga, din Autonomia găgăuză se va reorganiza prin absorbția Școlii Profesionale din Vulcănești.

„Procesul educațional în instituțiile respective va continua până la absolvirea tuturor promoțiilor care sunt. Unele din instituțiile respective vor avea și admitere anul acesta în continuare, în același sediu pe care îl au la moment și în același raion. Motivele fuzionării sunt diferite, fraudă și management defectuos, dar și delapidări de fonduri de la bugetul public”, a explicat ministrul Educației, Dan Perciun.

Oficialul a mai precizat că profesorii nu vor fi concediați, așa cum s-a vehiculat anterior. „Nu vor fi concediați profesori, cel puțin nu la primă etapă. Cum spuneam, toți cei care acum își fac studiile în aceste instituții vor absolvi aceste instituții.”

Potrivit Ministerului Educației, pentru activitatea eficientă a unei instituții de învățământ profesional tehnic, este nevoie ca în cadrul acesteia să învețe minim 350 de elevi. În ceea ce privește școlile profesionale și colegiile, este necesar un număr de cel puțin 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de astfel de instituții, doar în 26 dintre ele este un număr suficient de studenți.

Citește mai mult