Politic

Traian Băsescu, despre războiul din Ucraina: Acolo unde armata lui Putin a pus talpa, nu o să se retragă. Ar trebui să înceapă niște negocieri

Războiul din Ucraina, declanșat de Putin, a fost inițial planificat să se încheie rapid, dar acum pare imposibil de oprit. Potrivit fostului președinte al României, Traian Băsescu, nimeni nu poate defini victoria Ucrainei în acest conflict sângeros și Rusia nu va renunța la teritoriile ocupate.

„Noi nu știm ce înseamnă victorie în acest război. Zelenski spune că victorie înseamnă să-și elibereze tot teritoriul. Se vede că nu prea se poate. Nu are oameni, nu are armată. Ce înțelegem prin victorie: să ne oprim la stadiul actual de ocupare a Ucrainei, să se dea armata rusă înapoi până la frontiere? Care e definiția victoriei pentru Occident? Am întrebat la Bruxelles. Nimeni nu definește. (...) Cel puțin în acest stadiu, realitatea este cea pe care au făcut-o războaiele istoric: teritoriile ocupate de soldați cu vărsare de sânge rămân la cel care le-a ocupat”, a declarat Traian Băsescu, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1.

Fostul lider de la Cotroceni consideră că Putin nu ia în considerare, la această etapă, încheierea unui armistițiu.

„Acolo unde armata lui Putin a pus talpa, nu o să se retragă. Problema este cât prelungim conflictul pentru că proces de înaintare. Să așteptăm unde vrea Putin să se oprească? Ar trebui să înceapă niște negocieri. Nu cred în negocieri care se fac fără Ucraina și Rusia la masă”, a continuat Traian Băsescu.

Politicianul a menționat că Putin a început războiul, mizând pe faptul că îl va termina foarte repede, dar a avut mari surprize.

„În 2022 când a reluat agresiunea, s-a trezit că are în față o armată care rezistă și un Occident care a sprijinit cât a putut cu echipamente armata ucraineană. Or acest lucru a transformat o simplă incursiune într-un război de durată și cu un consum enorm de resurse materiale și umane”.

Băsescu a mai spus că Vladimir Putin nu trebuie luat sută la sută în serios, pentru că propaganda rusească se face inclusiv prin minciuni spuse de Putin. „Vorbesc despre armistițiu, dar în ultimele două zile au bombardat zona Harkov teribil și au făcut progrese în ofensiva lor, care nu-mi dau seama unde vor s-o oprească”.

Amintim că primul Summit Global pentru Pace este programat să aibă loc în orașul elvețian Lucerna, la 15-16 iunie. La eveniment sunt așteptați lideri din 80-100 de țări, care își propun să identifice o cale către sfârșitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. La eveniment, însă, Rusia nu a fost invitată.

Citește și:

Un hypermarket din Harkov, bombardat. Ucraina raportează mai mulți morți, răniți și dispăruți

Crește bilanțul victimelor după atacul rusesc asupra unui hypermarket din Harkov

Maia Sandu, despre atacul forțelor ruse asupra unui hypermarket din Harkov. „Un act odios de agresiune”

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult