Aderare UE

Interviu ÎN CONTEXT// Traian Băsescu: Opțiunea europeană este vitală pentru Republica Moldova

„Opțiunea europeană este vitală și înseamnă pace, o piață competitivă și șansa de a construi un viitor”, susține fostul președinte al României, Traian Băsescu. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1, fostul lider de la Cotroceni recomandă autorităților Republicii Moldova să nu tergiverseze procesul de aderare: „Nu ratați ocazia de a intra în Uniunea Europeană și, dacă se poate, nu amânați, nu o legați de știu eu ce problemă transnistreană”, a enunțat Băsescu.

Moldova 1: Am revenit ÎN CONTEXT. Președintele Traian Băsescu este în platoul Moldova 1. Domnule președinte, nu ați fost demult prin Republica Moldova. De această dată cu ce gânduri ați venit și cum ne-ați găsit? Pentru că între timp am obținut câteva decizii favorabile privind Republica Moldova la Consiliul European, avem statutul de țară candidată, avem și negocieri, adică votul politic pentru deschiderea negocierilor. Ce urmează important pentru Republica Moldova?

ALEGERILE ȘI REFERENDUMUL VOR STABILI VIITORUL R.MOLDOVA

Traian Băsescu: Cred că cel mai important lucru care urmează este referendumul din octombrie și alegerile prezidențiale. Referendumul va da direcția țării pentru multă vreme, este un referendum istoric în care românii din Republica Moldova își stabilesc viitorul. Pentru cei care se uită și tot așteaptă influența sau apropierea de Rusia, eu le recomand să se uite în Estul Ucrainei, să vadă cum e unde vin rușii. Să se uite în Donbas, în toată regiunea din Est să vadă blocuri dărâmate de bombe, să vadă oameni rămași fără case, copii rămași fără părinți și așa mai departe. Asta înseamnă Rusia în regiune în momentul de față.

Deci, opțiunea europeană este vitală. Ea înseamnă pace, chiar dacă și destul zbucium, pentru că e o piață competitivă piața Uniunii Europene, dar măcar știi că ai șanse, ai șansa ta să îți construiești singur viitorul.

UN MILION DE CETĂȚENI MOLDOVENI LUCREAZĂ ÎN EUROPA

Moldova 1: Unii sunt mai optimiști, alții mai pesimiști. Credeți că putem rămâne pe o pantă ascendentă, în condițiile în care se discută despre încercări de interferență, imixiuni ale Rusiei și în momentul în care Moscova controlează grupuri de politicieni și la Chișinău, și la Comrat, și la Tiraspol, putem să păstrăm acest optimism sau panta ascendentă și să mergem înainte?

Traian Băsescu: Eu sper că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova nu sunt controlați de ruși și atunci oamenii reacționează în funcție de ce vor. Și-apoi, știți ceva? E simplu să se uite la cei aproape un milion de cetățeni din Republica Moldova care lucrează în Europa și să vadă care este rezultatul la a fi membru al Uniunii Europene. Să veniți în Parlament, înțeleg că ați fost în 2022, dar acum lucrurile sunt evoluate mult. Sunt foarte mulți tineri din Republica Moldova care au cetățenie română și în această bază s-au angajat în Parlamentul European, fiind buni cunoscători de limbă engleză sau o altă limbă străină. Deci, dacă sunt nelămuriri, uitați-vă chiar la cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Uniunea Europeană.

Moldova 1: Spuneați mai mult timp în urmă că Transnistria ar trebui să fie subiect de negociere internațională, iar recent ați dat de înțeles că s-ar putea de aderat la Uniunea Europeană și fără de Transnistria. Pe de altă parte, la noi s-a discutat la nivel înalt, la nivel oficial, despre o integrare în doi pași. Dar în același timp nu cred că se dorește o internaționalizare a platformei de negocieri privind Transnistria.

Traian Băsescu: Platforma de negociere este internaționalizată de formatul 5+2.

Moldova 1: O internaționalizare excesivă.

OCAZIA OFERITĂ DE UE NU TREBUIE RATATĂ

Traian Băsescu: Acum e o internaționalizare care nu produce niciun efect. Deci, după părerea mea, Republica Moldova are două variante. Unu, să-i convingă pe transnistreni că e mai bine în Europa și să vină și ei odată cu țara sau să renunțe la Transnistria. Dar este păcat ca Republica Moldova să se oprească în Transnistria. Transnistria și așa este un teritoriu care a fost alocat Republicii Moldova prin decizie administrativă, nu e un teritoriu istoric al Republicii Moldova. Deci aceste două variante sunt.

Sfatul meu pentru oricine din Republica Moldova, fie că e politician sau om obișnuit, om de rând. Sfatul meu este: nu ratați ocazia de a intra în Uniunea Europeană și, dacă se poate, nu amânați, nu o legați de știu eu ce problemă transnistreană. Până la urmă, România și Moldova au fost până la Nistru.

CEA MAI SCURTĂ CALE DE ADERARE LA UE

Moldova 1: Domnule Președinte, spuneați tot înainte că ar fi mai bună o scurtătură pentru aderarea la Uniunea Europeană, deși atunci nu existau aceste perspective europene clare pentru Republica Moldova?

Traian Băsescu: Atunci era o formulă: unirea cu România. E valabilă și acum, depinde câți ani veți decide că vreți să stați în procesul de aderare. Dacă vreți o intrare rapidă, unirea cu România e soluția. Dacă doriți o soluție lentă, de bună seamă că puteți intra și fără unire cu România, dar durează.

Moldova 1: Cum credeți, unde se mișcă acest război și, de fapt, multă lume se întreabă sau poate așteaptă să se termine, dar, până ajungem acolo, s-a discutat despre multe scenarii în Republica Moldova, la Chișinău, în scenariul în care armata rusă reușește să facă joncțiunea cu regiunea transnistreană, România ar sări să apere Republica Moldova în această situație?

Traian Băsescu: Nu, România nu poate interveni în afara frontierelor sale decât dacă este atacată. Asta e tratatul NATO, România nu poate să fie stat agresor intrând pe teritoriul altui stat, care nu-i membru NATO. Deci nu are România cum să-și trimită armata peste Prut atâta timp cât suntem două state independente și suverane.

INCURSIUNEA TRANSFORMATĂ ÎN RĂZBOI DE DURATĂ ÎN UCRAINA

Moldova 1: Dumneavoastră îl cunoașteți personal pe Vladimir Putin, cum credeți ce a avut în cap atunci când a început acest război?

Traian Băsescu: A avut în cap că îl va termina foarte repede și a avut mari surprize. Avea experiența din 2014, când armata ucraineană s-a predat în Crimeea, armata pur și simplu și-a trădat țara în 2014. Iar în 2022, când a reluat agresiunea, s-a trezit că are în față o armată care rezistă și un Occident care a sprijinit atât cât a putut cu echipamente armata ucraineană. Or acest lucru a generat în realitate, a transformat o simplă incursiune într-un război de durată și cu un consum enorm de resurse materiale și umane.

Moldova 1: Cum poate fi oprit Vladimir Putin? Ce se va întâmpla, dacă va fi înghețat războiul și dacă va fi înghețat, pentru că, cel puțin asta se vehiculează, că s-ar dori o întrerupere sau încetare a focului.

PROPAGANDA RUSĂ PRIN MINCIUNILE LUI PUTIN

Traian Băsescu: Se pare că Vladimir Putin, dar nu trebuie luat sută la sută în serios, pentru că de multe ori propaganda lor se face inclusiv prin minciuni spuse de Vladimir Putin. Vorbesc de hai să facem un armistițiu, dar în ultimele două zile au bombardat zona Harkov teribil și au făcut progrese în ofensiva lor, care nu-mi dau seama unde vor să o oprească.

Cert este că avem un mare adevăr. Adevărul este că noi nu știm ce înseamnă victorie în războiul ăsta. Da! Zelenski spune că victorie înseamnă să-și elibereze tot teritoriul. Se vede că nu prea se poate. Nu are oameni, nu are armată. Poate să aibă oricâtă tehnică de la statele occidentale, dar dacă nu mai are soldați, să-i rotească pe front sau să înlocuiască trupele care au fost măcelărite de ruși nu prea e clar cum vrea Zelenski să-și elibereze tot teritoriul.

Pe urmă, pentru că tot vorbeau toți, inclusiv Occidentul, că trebuie să obținem victoria în Ucraina. Dar ce înțelegem prin victorie? Să ne oprim la stadiul actual de ocupare a Ucrainei? Să se dea armata rusă înapoi până la frontiere? Care e definiția victoriei pentru Occident? Eu am întrebat asta și la Bruxelles, mai ales fiind în Comisia de politică externă, am întrebat care este definiția pentru voi, dragi colegi, a ceea ce noi numim victorie în Ucraina? Eliberare totală, înghețarea conflictului la stadiul în care este? Ce înseamnă victorie? Nimeni nu o definește și asta este slăbiciunea oamenilor politici. Așa că, până la urmă sau cel puțin în acest stadiu, realitatea este cea pe care au făcut-o războaiele istoric: teritoriile ocupate de soldați și cu vărsare de sânge rămân la cel care le-a ocupat. Asta s-a întâmplat.

Nu cred că Putin are în cap în momentul de față un armistițiu în care să spună: v-am ocupat Luganskul și Donețkul și o parte din Harkov, dar uite eu îmi retrag armatele înapoi, în frontierele Federației Ruse. Eu nu cred așa ceva și îi rog pe cei care se uită la televizor să-mi scuze franchețea că nu-i cazul ca om politic să minți asupra evaluărilor proprii. Poate alți oameni politici au alte evaluări. Dar evaluările mele sunt că acolo unde armata lui Putin a pus talpa, n-o să se retragă.

Și atunci problema este cât prelungim conflictul? Pentru că trupele ruse sunt într-un proces de înaintare. Să așteptăm, să vedem unde vrea Putin să se oprească? Ar trebuit să înceapă niște negocieri. Să vedem…

Moldova 1: Urmează niște negocieri în Elveția, dar fără Rusia deocamdată. Care e rostul acestor discuții?

Traian Băsescu: Eu nu știu de aceste negocieri și nu cred în negocierile care se fac fără Ucraina și Rusia la masă.

2024 - ANUL ELECTORAL PENTRU EUROPA

Moldova 1: Războiul lui Putin, cum spuneam, a fost un punct de cotitură și Uniunea Europeană, elitele europene au înțeles că e necesară o reformă sau o extindere. Acum, că este un an electoral în toată Europa, vin alegerile europene în luna iunie. Această extindere și reformare asumată de Comisia von der Leyen, care vrea să își reconfirme mandatul, credeți că alegerile europene ar putea cumva întrerupe procesul de extindere?

Traian Băsescu: Nu, nu cred. Eu mă uit la situația din România. Avem o alianță PNL cu socialiștii. Curios, dar o avem. Pentru aceste alegeri europarlamentare. Ei candidează pe liste comune. Avem alianța din care face parte și partidul meu, Alianța Dreptei Unite, ADU i se spune, care e tot ca și socialiștii și liberalii proeuropeană și pro-Moldova. Și avem un partid AUR, care se vrea înlocuitorul Partidului România Mare. Este impresia mea, un partid naționalist, își spune el, care promovează suveranismul.

Le spun și telespectatorilor dumneavoastră, nu poți să vorbești de suveranism. Suveranismul nu poate fi promovat în Europa, pentru că, în momentul în care ai semnat Tratatul de aderare, renunți la foarte multe elemente de suveranitate. Îți controlează bugetul Uniune Europeană, Uniunea Europeană îți dă banii pentru dezvoltare, Uniunea Europeană îți pune normele de transport, Uniunea Europeană îți pune normele de sănătate. Sunt foarte multe lucruri pe care le uiți. Uniunea Europeană îți pune normele pentru furnizarea de energie electrică și gaze. Deci totul este reglementat de foruri care sunt în afara țării. Dacă vrei suveranism, nu sta în Europa.

UNIUNEA EUROPEANĂ AR PUTEA TRECE LA VOT MAJORITAR

Moldova 1: Credeți că e bun vetoul în cazul politicilor de buget și politicii externe? Pentru că e una dintre ideile acestei reforme, în cazul în care vor fi 30 și ceva de țări membre să nu existe poate acest veto pe care îl folosește Ungaria. Citisem astăzi o statistică, în 40% de cazuri, rezoluțiile Uniunii Europene privind Ucraina au fost blocate de Guvernul maghiar.

Traian Băsescu: Da, dar riscul să se renunțe la consens și să se treacă la vot majoritar este foarte mare. Gândiți-vă că, în momentul de față, așa cum găsești o țară ca Ungaria, care se opune și îți blochează o rezoluție sau o directivă, sau o decizie, sau un regulament, dar până la urmă o rezolvi prin negocieri. Și, cum spuneați și dumneavoastră, 40% au fost blocate, dar 60 la sută legat de Ucraina au trecut, inclusiv finanțarea pentru Ucraina a trecut prin Parlament. Așa că consensul evită situația în care o țară ca Malta, o țară ca Cipru, o țară ca România nu are suficiente voturi ca să își impună punctul de vedere că s-a aliat Franța, Germania și Spania și România n-a mai avut cuvânt de spus. Pentru că s-a votat și-s majoritari. Deci, v-am explicat puțin ca să înțelegem că soluția consensului este cea care dă șanse oricărei țări, chiar dacă uneori abuziv, dar dă șanse oricărei țări să-și exprime punctul de vedere, să-l materializeze.

ACORDUL DE SECURITATE AL UE - UN GEST INDIVIDUAL PENTRU R.MOLDOVA

Moldova 1: Republica Moldova cum se vede de la Bruxelles, în același pachet politic cu Ucraina sau se poate desprinde?

Traian Băsescu: Hai să înceapă negocierile și vedem pe urmă chestia cu desprinderea. Sigur că însuși gestul făcut de Uniunea Europeană săptămâna trecută, legat de Republica Moldova cu acel Acord pentru apărare și securitate, este un gest făcut individual pentru Republica Moldova. Un gest care este, inclusiv, cu o oarecare finanțare, nu numai cu oportunități pentru securitatea Republicii Moldova din punct de vedere al achizițiilor, din punct de vedere al frontierelor, din punct de vedere al comunicațiilor. Deci, se pot lua și măsuri specifice uneia din cele două țări.

Dar aș vrea să precizez un lucru: nimeni nu trebuie să spere că Uniunea Europeană va prelua un teritoriu său o zonă de conflict militar. Este exclus prin tratat.

PENTRU SECURITATEA R.MOLDOVA E MAI BINE SĂ FIE UNITĂ CU ROMÂNIA

Moldova 1: Încă o întrebare mai am despre alegerile prezidențiale din România. E într-adevăr un an cu multe alegeri în România, dar vreau să vă întreb cum credeți, cine are șanse să fie viitorul președinte al României și dacă vreodată, la un moment dat, va fi posibilă din nou o dublă alegere, așa cum am mai avut în istorie?

Traian Băsescu: Va trebui înțelepciune. Îmi e greu să am o evaluare cine va fi președinte. Dar am evaluarea mea că s-ar putea ca viitorul președinte să fie cel care să fie un președinte al unirii, la fel cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea, dar s-ar putea, ca nevoie de securitate, în condițiile în care România n-ar putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, a NATO, s-ar putea la un moment dat, chiar din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România.

Citește mai mult