INTERVIU // Mihaela Sirițanu: Discursul public trebuie să explice beneficiile integrării în UE, care vor mobiliza cetățenii pentru o prezență masivă la referendum
Uniunea Europeană (UE) este cea mai bună opțiune din punct de vedere socio-economic pentru dezvoltarea țării noastre, unde există un potențial de dezvoltare, o uniune a valorilor, a regulilor și a statului de drept, susține experta în economie politică și relații internaționale de la WatchDog. Prezentă în studioul Moldova 1, ea a declarat că misiunea discursului public trebuie să explice beneficiile integrării în UE și să mobilizeze cetățenii pentru o prezență masivă la referendum.
13 partide au semnat Pactul pentru Europa, similar celui de la Snagov din România. PAS și opoziția extraparlamentară au căzut de acord că obiectivul comun este integrarea europeană și susținerea referendumului proaderare. Ideea a venit de la blocul „Împreună”. Formațiunile politice care au parafat documentul sunt: Partidul Verde Ecologist din Moldova; Partidul Acțiune și Solidaritate; Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei; Partidul Liberal Democrat din Moldova; Partidul Social Democrat European; Partidul Național Liberal; Partidul Puterea Oamenilor; Partidul Mișcarea Alternativă Națională; Platforma DA; Partidul Schimbării; Liga Orașelor și Comunelor; Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Partidul Politic „Voința Poporului”. Pactul pentru Europa a fost formulat de blocul „Împreună” – din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor.
Moldova 1: Rămânem ÎN CONTEXT. În platoul Moldova 1 este Mihaela Sirițanu, expertă în economie politică. Mai întâi de toate, ce șanse are Pactul pentru Europa, dacă e să ținem cont de profilul acestor partide, unele par prea mici, altele parcă nu pot să coabiteze momentan. Ne referim mai exact la partidul de guvernare, de exemplu, care este mereu într-un conflict cu Mișcarea Alternativă Națională sau, de exemplu, PDCM-ul lui Ion Chicu, fiind deseori foarte agresiv în retorica sa politică împotriva guvernării.
Mihaela Sirițanu: Acest pact, această inițiativă a fost de fapt o încercare de a coagula toate forțele politice din Republica Moldova pentru un scop istoric extrem de important și semnificativ pentru țara noastră, și anume integrarea în Uniunea Europeană. Menționați că într-adevăr s-a încercat replicarea Pactului de la Snagov din România din '95, dar, din păcate, semnificația politică, impactul politic nu este la fel de mare. De ce? Tocmai pentru că semnatarii acestui pact sunt două categorii - partidul de la guvernare și o grămadă de partide mici extraparlamentare. Deci opoziția parlamentară în acest moment lipsește printre semnatarii acestei declarații. Pe când Pactul de la Snagov a fost semnat de liderii tuturor partidelor politice parlamentare la acel moment.
Asta pune la îndoială succesul acestui pact, procesul de coagulare a forțelor politice. Și, într-adevăr, este un mare semn de întrebare, dacă toți cei care au semnat acest pact sunt de fapt cu adevărat proeuropeni și cu adevărat vor milita pentru integrarea europeană. Mai ales în contextul referendumului, dacă ei vor continua să comunice cu cetățenii, să le povestească despre beneficiile integrării în Uniunea Europeană și să mobilizeze cetățenii la vot. Pentru că avem nevoie de cât mai mulți oameni ca să participe la acest referendum.
Dacă ne uităm la participanți, menționați de MAN, menționați de partidul PCDM al domnului Ion Chicu, ei au semnat această declarație, dar în același timp poartă discuții în cadrul opoziției parlamentare pentru un candidat comun la prezidențiale. De exemplu, opoziția parlamentară care de fapt a format blocul „Victoria” și militează în mod deschis pentru boicotarea referendumului. Deci este un conflict de interese direct aici.
Prezidențialele reprezintă un conflict de interese, pentru că partidele vor fi puse în competiție directă și deschisă unele cu altele pentru a candida la președinție. Sunt câțiva care deja au declarat, de exemplu, Blocul „Împreună” a declarat că ei vor încerca să găsească un candidat comun. Partidul PAS și-a declarat propriul candidat deja. Deci sunt câțiva candidați. Probabil, se va extinde lista în perioada următoare, va încerca fiecare să ducă o campanie de opoziție unul împotriva altuia pentru prezidențiale.
Moldova 1: Dar și la referendum, dacă există această idee de unitate politică privind integrarea europeană, ca să faci campanie pro-referendum, ar trebui să ai anumite structuri teritoriale sau să ai acele capacități ca să ajungi la oameni și să le vorbești despre referendum. În cazul de față, Pactul pentru Europa ce greutate are?
Mihaela Sirițanu: Partidele extraparlamentare, cu siguranță, pentru că ele nu sunt la fel de puternice în teritoriu, nu au un impact atât de semnificativ. Deci ele ar putea să-și folosească alte resurse pe care le au la dispoziție, în media, în social media, pentru a putea vorbi despre referendum. Într-adevăr, cel mai mare impact îl au partidele parlamentare, pentru că ele au cei mai mulți susținători în tot teritoriul țării.
Moldova 1: Dar foarte interesant este că, de exemplu, opoziția pro-rusă sau partidele pro-ruse au anunțat imediat ce vor să facă la referendum, dar nu au anunțat deocamdată un candidat pentru prezidențiale. Înseamnă că fac din start diferență între prezidențiale și speră că nu va trece acest referendum, ținând cont de șansele la prezidențiale? Dar ce șansă de fapt are mai degrabă referendumul pentru că este acest prag de 1/3 și deseori nu au trecut. Deseori referendumurile nu au fost validate anume din lipsă de prezență.
Mihaela Sirițanu: Într-adevăr, prezența este un factor foarte important. Avem nevoie de o prezență de minim 1/3 pentru a valida acest referendum, pentru că este unul constituțional. Deci rezultatele referendumului vor fi incluse în Constituție. Mobilizarea la vot este de fapt cea mai importantă misiune acum a partidelor politice. Tocmai de aceea și opoziția militează pentru boicotarea acestui referendum.
Din păcate, în Republica Moldova avem un context foarte dificil politic. În continuare suntem între două bărci: cu un picior înspre Uniunea Europeană și cu un picior spre Est. Ar fi extraordinar dacă în aceste alegeri prezidențiale, alături de referendum, partidele parlamentare și nu doar ar putea să aibă o dezbatere cu adevărat nuanțată și detaliată despre cum putem noi să ajungem în Uniunea Europeană mai repede. Cum am putea să folosim investițiile de la Uniunea Europeană mai eficient? Cum am putea să atragem mai multe investiții? Cum am putea să ne apărăm interesele noastre în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană? O asemenea dezbatere ar fi necesară în acest moment.
Din păcate, discursul public este ușor rudimentar și noi ne aflăm în continuare la aceeași întrebare: mergem spre UE sau mergem spre Est?
Moldova 1: Dar ce rezultate poate să dea acest discurs public, pentru că, dacă ar fi după mine, nu duce nicăieri într-o asemenea situație. Să compari, de exemplu, Uniunea Europeană, o structură care există și de facto și de jure, adică există în realitate - Uniunea Europeană. Sau Uniunea Vamală care e doar pe hârtie, nu e palpabilă?
Mihaela Sirițanu: Într-adevăr, din păcate, cred că opoziția profită de faptul că cetățenii nu cunosc în detaliu cum funcționează aceste blocuri. Chiar văzusem recent că în discursul public, în spațiul public mai apar și narative privind nevoia Moldovei, de exemplu, de a se integra mai bine în Blocul BRICS, Uniunea Euroasiatică. Se tot aduc în discursul public alte alternative, alte blocuri la care am putea adera. Dar, într-adevăr, ele au structuri extrem de diferite și Uniunea Europeană este cea mai bună din punct de vedere socio-economic pentru dezvoltarea țării noastre.
Moldova 1: De ce, până la urmă? Pentru că am discutat și anterior, de Ziua Europei, despre experiența celui mai mare val de extindere și, iată, insistă Uniunea Europeană pe extindere pentru că ar soluționa crizele. Uniunea Europeană întotdeauna s-a extins și s-a schimbat, să ne aducem aminte de unde a început. Dar pentru Republica Moldova de ce ar trebui să fie cea mai potrivită soluție în momentul de față?
Mihaela Sirițanu: Pe scurt. În primul rând, este foarte avantajos din punct de vedere economic, dacă comparăm cu alte țări, de exemplu, cu țările baltice, Estonia, care are aceeași traiectorie ca și noi, ei și-au crescut PIB-ul semnificativ. De asemenea, vecinii noștri, România, și-a dublat PIB-ul pe cap de locuitor de când a intrat în Uniunea Europeană. Deci există un potențial semnificativ de dezvoltare economică pentru Republica Moldova. De asemenea, Uniunea Europeană este o uniune a valorilor, a regulilor și a statului de drept. Nu putem să spunem același lucru, din păcate, despre celelalte blocuri precum BRICS sau Uniunea Euroasiatică.