Cultură

Ediția a 16-a a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” se desfășoară la Chișinău, Sângerei și Iași

Opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, dar și un volum de versuri traduse în limba ucraineană, au fost prezentate în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie, dedicat marelui poet și care a debutat la Chișinău. Evenimentul continuă astăzi la Sângerei și va culmina la Iași, România. Postul public de televiziune Moldova 1 este partenerul media al festivalului, conceput ca un duplex cultural România-Republica Moldova. Acesta reprezintă și o recunoaștere a valorii operei poetului național.

facebook/ Daniel Corbu
Sursa: facebook/ Daniel Corbu

CU DOR DE GRIGORE VIERU

Festivalul a debutat la Chișinău cu depuneri de flori și un recital la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor.

„- Sunteți Grigore Vieru ? - Da! - Și ce vă doare mai tare ? - Doar Basarabia, ea suferă mai tare, pe ea salvați-o întâi și-apoi pe mine...”

De fiecare dată, festivalul reprezintă un prilej de emoții deosebite pentru Călin Vieru, fiul regretatului poet.

„Noi doar suntem un mic sprijin în acest festival pentru a duce mai departe opera poetului. Temelia este Grigore Vieru și, cu toată plecarea lui, el este mai viu ca altădată!”, a spus Călin Vieru, fiul lui Grigore Vieru.

Unul dintre inițiatorii festivalului, scriitorul Daniel Corbu, a venit cu o noutate editoriala în cadrul evenimentului. Cartea, proaspăt ieșită de sub tipar, descrie opera lui Vieru, apreciată și peste Prut.

„Grigore Vieru și misiunea cristică pentru poporul român pentru că, eu cred, ca și Eminescu, Grigore Vieru a avut această misiune”, a menționat Daniel Corbu.

„Grigore Vieru care-i acuma în ceruri se gândește la noi toți fiindcă noi purtăm în suflet drapelul care l-a susținut, purtăm limba română în suflet și în inimi”, afirmă Claudia Balaban, director onorific al Bibliotecii Naționale pentru Copii „I. Creangă”.

„Îl am aproape de suflet pentru că este poet, pentru că, într-un fel, ne-a fost pedagogul generației, ne-a îndreptat pașii spre poezia autentică, ne-a binecuvântat începuturile, debutul literar”, remarcă poetul Ion Hadârcă, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei.

La festival a venit și Doina Uricariu. Poeta, stabilită în Statele Unite ale Americii, este deținătoarea premiului pentru poezie al acestei ediții.

„Grigore Vieru este la ora actuală poetul-model, care poate răspunde emoțional, spiritual, istoric valorilor ce definesc nu doar limba română, nu numai granițele României Mari, ci ale românității de peste tot!”, a spus poeta Doina Uricaru, SUA.

Printre numeroasele lansări de carte din aceste zile se numără și cea de la Iași. Cartea „În limba ta" de Grigore Vieru a fost tradusă în limba ucraineană, iar la selecția versurilor a pus umărul academicianul Mihai Cimpoi.

„Eu am făcut un scenariu, dar ei au mai adăugat și alte poezii considerând că Grigore Vieru trebuie prezentat mai amplu și substanțial”, a spus academicianul Mihai Cimpoi.

Festivalul va continua miercuri la Sângerei, iar pe 30 și 31 mai vor avea loc mai multe evenimente în importante spații culturale din Iași.

Autor: Silvia Hodorogea

moldpres.md
Sursa: moldpres.md

Citește mai mult