Cultură

INTERFERENȚE BIZANTINE// Alexandru Macovei, într-o expoziție aniversară la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Arta caligrafiei în armonie cu pictura poate fi admirată la expoziția aniversară „Interferențe bizantine”, inaugurată la Muzeul Național de Artă din capitală. Sunt expuse lucrări din diferite perioade realizate de Alexandru Macovei, un maestru al caligrafiei, care a fost onorat la vernisaj cu medalia „Mihail Grecu” a Uniunii Artiștilor plastici din Republica Moldova.

facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

„UN AMALGAM CE LEAGĂ CALIGRAFIA DE ILUSTRAȚIA DE CARTE”

Vizitatorii priveau lucrările, reunite sub titlul „Interferențe bizantine”, încercând să descifreze mesajele transmise de autor.

„Vine totul din grafică, din ceea ce scriu, textele care sunt aici prezentate, în unele dintre ele chiar mă refer la Psalmii lui David, Psaltirile vin de acolo, din pereții care au mai rămas intacți în mănăstirile și bisericile europene. Un amalgam care leagă caligrafia de ilustrații de carte, de textele propriu-zise ale marilor înaintași”, afirmă Alexandru Macovei, artist plastic.

Calitatea operei lui Alexandru Macovei este absolut inedită, afirmă Florina Breazu, doctor în studiul artelor.

NE AMINTEȘTE DE SCRIBII ANTICI SAU DE CĂLUGĂRII MEDIEVALI

„Este aproape unicală, mai puțini colegi împărtășesc acest domeniu și anume caligrafia, marcată de multiple interferențe culturale. Acestea pot fi raportate la epoca antică, epoca medievală, perioada în care nu existau cărțile tipărite și totul era scris absolut de mână. Deci, ne amintește de acei scribi antici sau călugării medievali”, menționează președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Florina Breazu.

La scriitura inedită a lui Alexandru Macovei, la lucrările de caligrafie alternativă, au atras atenția colegii plasticieni.

„El folosește în lucrările sale de grafică de șevalet și alfabetul, pe care îl poate transforma în diferite feluri incluzând literele, chiar scriitura la propriu în lucrarea pe care o realizează”, comentează Ghenadie Jalbă, artist plastic.

ÎNCEARCĂ SĂ DEA CALIGRAFIEI O ALTĂ DIMENSIUNE

„Caligrafia alternativă este o modalitate de a exprima esteticul prin intermediul formei de litere, nu neapărat scrise, cum s-a deprins lumea, cu tuș, cu peniță, dar prin mai multe modalități încearcă să-i dea caligrafiei un rol suplimentar decât textul de citire”, remarcă Alexandru Ermurache, artist plastic.

Expoziția reprezintă un îndemn adresat vizitatorilor: să contemple îndelung și să înțeleagă mesajul lucrărilor.

„Alexandru Macovei ne orientează spre o latură absolut subiectivă, personală, de Libertate interioară. Acea Libertate pe care Petre Țuțea o definea "partea divină din noi"”, notează Florina Breazu.

Expoziția „Interferențe bizantine” va fi deschisă la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 7 iulie.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Citește mai mult