Economic

Spînu: Numărul de pasageri la Aeroport ar putea depăși cifra de cinci milioane în cinci ani. „Să ne mișcăm cât mai repede ca să construim un nou terminal”

Autoritățile prognozează că fluxul de pasageri care vor călători prin Aeroportul Internațional Chișinău va crește considerabil în următorii cinci ani, iar terminalul actual nu va mai face față. Din acest motiv, construcția unui nou terminal este necesară, iar Guvernul trebuie să acționeze rapid în acest sens, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la o emisiune de la TVR Moldova.

În opinia oficialului, Aeroportul Internațional Chișinău ar putea înregistra chiar în acest an un număr record de pasageri.

„Ar fi vorba de o cifră de 3,2-3,4 milioane de pasageri și terminalul care este la moment deja vedem că în unele perioade ale zilei este supraaglomerat, mai ales atunci când mai multe aeronave aterizează sau pleacă. Noi, ca guvern, trebuie să ne mișcăm cât mai repede ca să construim un nou terminal”, explică Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, în acest an va fi realizat studiul de fezabilitate pentru construcția noului terminal, inclusiv parcare și alte elemente de îmbunătățire a infrastructurii aerogării. „Sperăm ca până la sfârșitul anului curent să avem acest studiu de fezabilitate care să răspundă absolut la toate întrebările. Știm din studiul de prefezabilitate că ar costa între 200-300 de milioane de euro toate lucrările”, a mai precizat Andrei Spînu.

Potrivit prognozelor autorităților, în următorii cinci ani, fluxul de pasageri care vor circula prin Aeroportul Internațional Chișinău va depăși cifra de cinci milioane. „Ce știm cu siguranță, aeroportul va rămâne în proprietatea statului pe mult timp înainte, a fost schimbată și legea ca această infrastructură să nu poată fi privatizată”, susține Andrei Spînu.

Precizăm că studiul de fezabilitate pentru construcția unui nou terminal, extinderea parcării auto și reabilitarea pistei la Aeroportul Internațional Chișinău vor fi realizate cu sprijinul Corporației Internaționale Financiare, parte a grupului Băncii Mondiale.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Amendamentul înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la Proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost votat în două lecturi de 55 de deputați. Inițiativa legislativă mai prevede că APP va putea soluționa dificultățile apărute în procesul de desfășurare a licitațiilor pentru selectarea spațiilor comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț pentru zona sterilă din incinta instituției.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult