Poetul Simion Ghimpu, comemorat la 85 de ani de la naștere
Simion Ghimpu, cel care a fost apărător al valorilor românești și un om de aleasă cultură, a fost comemorat la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău. Evenimentul a fost unul emoționant pentru întreaga familie Ghimpu, deoarece regretatul profesor universitar ar fi împlinit vârsta de 85 de ani.
În timpuri vitrege, de cenzură și interdicții, Simion Ghimpu a fost mereu de partea adevărului. Lupta cu sistemul totalitar se desprindea din creația lui poetică, dar și din luările de atitudine în special față de problemele naționale.
Mare le-a fost norocul studențiilor care și-au făcut studiile teatrale în perioada 1964-1969 la Moscova. Și asta pentru că l-au avut pe Simion Ghimpu drept profesor de artă a vorbirii.
„Noi venisem copii de la țară, neștiutori, comsomoliști basarabeni. Ne-a învățat să gândim, să respirăm, să citim românește”, a spus Ninela Caranfil, actriță.
„A luptat alături de foarte mulți patrioți ai neamului pentru ziua de astăzi, pentru ca noi să fim liberi, să putem gândi liber”, afirmă fratele Mihai Ghimpu.
Întâi de toate, Simion Ghimpu este un poet, a spus Maria Șleahtițchi, amintind cele mai frumoase cântece pe textele lui Simion Ghimpu: „Iubiți învățători, „Inima mea e Moldova”, „Crede-mă”, piese care au devenit șlagăre.
„Am fost foarte emoționați de melodia „Iubiți învățători” și m-am întrebat cine este acest om, și el era autorul multor texte de cântece care au devenit șlagăre, și un poet care s-a retras în spatele unor prezențe de alt tip, ca profesor sau autor de texte și atunci mi-am propus să fac o antologie și să descopăr un poet adevărat din generația 60”, a declarat Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române.
Popasul aniversar a fost moderat de soția și fiica regretatului om de cultură.
„Fiica, fiul și nepoții au venit de la Londra cu acest prilej. Democrația, libertatea de a gândi și de a spune lucrurilor pe nume eu le-am moștenit de la tata”, afirmă Anda Vahnovan, fiica.
„Tatăl meu, cred că era principala sursă care încerca să te încurajeze în ceea ce simți tu că trebuie să faci”, a mărturisit fiul Lucian Ghimpu.
„Într-adevăr, Simion era un înțelept, vorba bună, liniștea pe care o aducea de fiecare dată în familie și împăcarea cu toată lumea - asta era Simion Ghimpu”, a specificat jurnalista Veta Ghimpu-Munteanu.
Cel care a îmbinat atât de frumos poezia, muzica, teatrul, dar și arta de a fi om liber, s-a născut pe 24 mai 1939 la Colonița. Regretatul Simion Ghimpu s-a stins din viață pe 27 iulie 2010.