Politic

Amnesty International, îngrijorată de noua definiție a trădării de patrie. Deputat PAS: Doar cei care încearcă să atenteze la securitatea statului vor fi trași la răspundere

Amendamentele propuse și votate de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Codul penal privind „trădarea de patrie” trezesc îngrijorări din partea experților. Directorul executiv al Organizației „Amnesty International Moldova” susține că introducerea în amendament a noțiunii „campanie de dezinformare” ar putea atenta la libertatea de exprimare a jurnaliștilor, dar și a politicienilor disidenți. Veaceslav Tofan face apel la parlamentari să abroge amendamentele votate, iar la președinta țării Maia Sandu – să nu le promulge. Acuzațiile au fost respinse de autorul modificărilor deputatul PAS Igor Chiriac. Acesta susține că legea penală în redacția votată nu include noțiunea de „campanie de dezinformare”. Parlamentarul dă asigurări că libertatea de exprimare consfințită în Constituție este respectată de guvernare și că vor fi trase la răspundere pentru trădare de patrie doar cei care vor încerca să atenteze la securitatea Republicii Moldova, în complicitate cu forțele străine.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Amnesty International: Noua definiție a „trădării de patrie” pune în pericol libertatea de exprimare

„Cu această lege sunt câteva probleme. Una ține de introducerea în Codul penal a noțiunii de „campanie de dezinformare”, care cade sub incidența Codului penal și care poate fi recunoscută ca trădare de patrie, inclusiv pe timp de pace”, a declarat directorul executiv al organizației, Veaceslav Tofan pentru „Teleradio-Moldova”.

Amnesty International Moldova susține că noua definiție a noțiunii de „trădare de patrie” votată de Parlament ar putea pune în pericol libertatea de exprimare a politicienilor disidenți, inclusiv a jurnaliștilor. Noțiunea este una „vagă” și poate fi ușor interpretată, iar în instanță va fi greu probată, consideră Veaceslav Tofan.

„Poziția noastră este una de îngrijorare și vine să apere libertatea de exprimare, inclusiv a jurnaliștilor, care să presupunem că nu sunt finanțați de niște surse dubioase, dar jurnaliștii onești care își fac bine și onest treaba. Pentru că sunt supuși riscului, printr-un precedent creat, sau prin crearea unor instrumente pe care noi nu le considerăm neapărat democratice, or această lege poate nimeri pe mâini rele, așa să-i spunem, în viitor. (…) Nu găsim o explicație logică și una credibilă în aplicarea unor măsuri atât de drastice pe timp de pace”, a mai declarat directorul executiv al Organizației „Amnesty International Moldova”.

Veaceslav Tofan a făcut apel la parlamentari să abroge noile amendamente votate. Totodată, el a chemat-o pe șefa statului să nu promulge legea și să o întoarcă în Parlament „pentru discuții și consultări veridice”, în urma cărora deputații să vină cu un proiect „calitativ”, care „nu va atenta la libertatea de exprimare”.

PAS respinge acuzațiile: „Doar cei care încearcă să-și trădeze țara trebuie să se teamă”

Contactat pentru o reacție, deputatul PAS Igor Chiriac, care este unul din autorii amendamentelor la Codul penal, a respins acuzațiile Amnesty International. Parlamentarul susține că, în redacția finală, campaniile de dezinformare nu cad sub incidența Codului penal. Mai mult, deputatul spune că forma de trădare de patrie, în redacția adoptată de Legislativ, este indicată în legile penale a mai multor țări europene, inclusiv România, Franța și Polonia.

„Rog să atrageți atenția că în dispoziția articolului nu este nimic scris despre dezinformare, dar este indicat că o formă a trădării sunt acțiunile ostile îndreptate împotriva securității Republicii Moldova. Atât este indicat în această nouă redacție a Codului penal privind infracțiunea de trădare de patrie. Doar în nota informativă am spus, făcând referire la Legea securității statului, că una din formele de pericole grave în adresa securității statului ar putea fi inclusiv campaniile de dezinformare, așa cum este indicat în legea securității statului. (…) Libertatea de exprimare este un drept consfințit în Constituție și în nici un caz nu poate fi interpretat în felul spus de către această organizație”, a declarat Igor Chiriac pentru „Teleradio-Moldova”.

Întrebat dacă politicienii care formează partide sau blocuri politice în afara țării ar putea fi trași la răspundere pentru trădare de patrie, parlamentarul a declarat că aceste calificări vor fi făcute de organul de urmărire penală. Potrivit lui Igor Chiriac, „trebuie să se teamă” doar cei care încearcă să-și trădeze țara, care au înțelegere cu o putere străină sau care acționează în înțelegere cu o forță străină împotriva statului Republica Moldova.

„Acele grupări criminale care încearcă în fel și chip să submineze statul Republica Moldova, să atenteze la securitatea statului, doar aceia trebuie să se teamă”, a conchis Igor Chiriac.

Ce prevăd modificările operate de PAS: Reacția opoziției și a experților

Amintim că, pe 30 mai, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în a doua și ultima lectură ultimele modificări propuse la Codul penal al țării. Acestea vor deveni lege, odată cu promulgarea amendamentelor de către președinta Maia Sandu și publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor prevederi, trădarea de patrie poate să fie considerată fapta săvârșită intenționat de un cetățean al Republicii Moldova împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a R. Moldova în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale, exprimată prin trecerea de partea inamicului în război sau conflict armat, spionaj, divulgarea secretului de stat sau oferirea ajutorului în vederea unei activități ostile împotriva securității statului.

Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă, inclusiv închisoare de la 12 până la 20 de ani. Recent, expertul WatchDog Andrei Curăraru a declarat pentru Radio Moldova că legea nu va avea caracter retroactiv.

Modificările au fost criticate de opoziție. Anterior, fostul șef de stat, socialistul Igor Dodon, a declarat că modificările ar avea un singur scop - „distrugerea opoziției”.

Într-un interviu pentru Moldova 1, expertul în politică externă Mihai Isac a salutat inițiativa PAS. Potrivit lui, „toate statele democratice își dezvoltă anticorpi legislativi pentru a-și apăra democrația, iar Republica Moldova încearcă să adapteze legislația națională la noile provocări de securitate”.

Detalii - AICI.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult