Legea privind „agenții străini”, care a generat proteste uriașe în Georgia, promulgată de președintele Parlamentului
Președintele Parlamentului Georgiei a promulgat luni legea privind „agenții străini” care a cauzat o criză politică în țara din Caucazul de Sud și a atras critici din partea aliaților săi occidentali, transmite Reuters.
Președintele parlamentului, Shalva Papuashvili, a promulgat legea după ce legislatorii guvernamentali au votat săptămâna trecută pentru a depăși un veto al președintelui Salome Zourabichvili, care o criticase, a relatat luni presa georgiană.
Legislația impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină” și introduce amenzi pentru încălcări, precum și cerințe oneroase de divulgare a informațiilor.
Opozanții proiectului de lege au organizat, timp de mai bine de o lună, unele dintre cele mai mari proteste din Georgia de la independența față de Moscova în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.
Un grup de ONG-uri georgiene a declarat că va contesta legislația în fața Curții Constituționale și pregătește o sesizare a Curții Europene a Drepturilor Omului, a raportat săptămâna trecută presa georgiană.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat proiectul de lege. Grupurile de opoziție georgiene o numesc „legea rusească”, afirmând că este inspirată din legislația rusă, folosită pentru a viza opozanții președintelui Vladimir Putin.
Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat în fața criticilor occidentale.