Justiție

Expert Watch Dog: În următorul an vom vedea dacă Vetting-ul a livrat oameni de calitate, care vor asigura un act de justiție de calitate

Ce ar trebui să facă noul procuror general și care e atmosfera în interiorul sistemului judiciar au fost temele discutate în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. În timp ce expertul WatchDog Alexandru Bot a menționat că în sistem se simte o apatie și că în următorul an vom vedea dacă vor apărea rezultatele așteptate după reformă, deputatul PAS, Igor Chiriac, a transmis un mesaj mai optimist că totul decurge în limitele termenelor stabilite și că autoritățile nu vor renunța la reforma justiției prin intermediul Vetting-ului.

Anii care urmează - 2024-2025 – sunt o perioadă în care trebuie să vedem dacă aceste mecanisme funcționează cu adevărat și dacă rezultatele pe care le-am așteptat într-adevăr vor apărea, este de părere Alexantru Bot. „Acum cred că urmează un an în care trebuie să vedem dacă toată treaba respectivă lucrează, dacă într-adevăr Vetting-ul a livrat oameni de calitate, care vor livra, la rândul lor, un act de justiție de calitate. Deci urmează doar să vedem și să rămânem în rolul de spectatori și, sper, nu de subiecți ai acestei reforme”, a spus expertul.

Acesta a menționat că, în prezent, nu se poarte vorbi despre un echilibru în sistemul judiciar. „Înainte, dacă vorbeam despre judecători care au sute de dosare, acum vorbim despre un număr mult mai mic de judecători care au mii de dosare. Nu se înțelege cum trebuie gestionată această situație, trebuie completat numărul judecătorilor care au plecat din sistem. Iarăși întrebarea este dacă aceștia urmează să fie evaluați astfel încât să evităm pe viitor exercițiul Vetting-ului care, sigur, nu poate dura până la nesfârșit”.

Referindu-se la numirea lui Ion Munteanu în funcția de procuror general, expertul a menționat că a fost un exercițiu tehnic și acesta trebuie să livreze calitate. „Calitate în sensul investigării anumitor cazuri, dar și să nu uităm, sarcina unui procuror nu e de a pune doar oamenii la pârnaie sau infractori la pârnaie, da? Dar și ca cei ce sunt nevinovați să nu fie trași la răspundere penală pe nedrept. De aceea, sper eu, ca procurorul general să livreze un audit autentic a ceea ce se numește "justiție penală", astfel încât să facem ordine în aceste dosare. Cele care trebuie încetate și nu sunt probe care să dovedească vinovăția unei persoane să fie închise, cele care pot fi probate, care rezistă exercițiului unei judecăți, să fie livrate cât mai repede în instanță”.

La rândul său, deputatul PAS, Igor Chiriac, a spus că procesul de reformare a justiției este un proces mult prea complex și necesită o perioadă îndelungată pentru a fi dus la bun sfârșit.

„Noi suntem ferm determinați ca acest proces de reformare a justiției prin evaluarea judecătorilor și procurorilor să fie dus la bun sfârșit. A fost o perioadă când am adoptat legile proceselor de evaluare. Aceste acte normative au trebuit să fie consultate cu Comisia de la Veneția, cu organismele internaționale, fapt care a luat ceva timp. În continuare, vedem că organele de administrare a judecătorilor și procurorilor deja au trecut prin acest proces de Pre-Vetting. Acum se derulează procesul de evaluare a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție. A urmat recent evaluarea judecătorilor la Curtea de Apel Chișinău și acum este în proces evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție”, a spus deputatul.

Referindu-se la posibilitatea ca unii procurori anticorupție să-și dea demisia, Igor Chiriac a spus că urmează o perioadă în care ei trebuie să decidă: sau își dau demisia, sau depun formularul și prezintă toate actele necesare. „Această perioadă încă nu a expirat, dar eu cred că în organele procuraturii, nu mă refer la o procuratură anumită, dar în general, în organele procuraturii, sunt oameni cu verticalitate, sunt oameni corecți, care nu cred că suntem de procesul de evaluare”, a declarat Chiriac.

Deputatul a menționat că își dorește ca, până la finele anului viitor, să fie evaluată o mare parte din judecători și procurori: judecătorii Curților de Apel, judecătorii-șefi, ai procuraturilor de sector. „În continuare, totul depinde de comisiile de evaluare și credem că, în mare parte, se va reuși.

Igor Chiriac a făcut referire și la procesul de modificare a hărții judecătorești, care implică transferul temporar al unor magistrați la Curțile de Apel, dar și al unor dosare spre examinare în alte instanțe. „Prin proiectul de lege de modificare a hărții judecătorești, am făcut în așa fel încât cauzele care se află spre examinare, în prima instanță, la judecătoriile Ungheni și Orhei, dacă anterior erau de competența Curții de Apel Chișinău, acum le-am trecut în competența Curții de Apel Bălți, astfel încât să micșorăm numărul de cauze penale examinate de Curtea de Apel Chișinău. Eu cred că procesul va evolua. Văd inclusiv în cadrul audierilor pe care le avem mulți judecători care spun că își doresc să treacă prin procesul de evaluare, pentru că, odată trecând procesul de evaluare, judecătorii vor avea și un salariu mai mare”.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult