UNICEF: Cel puțin unul din patru copii cu vârste sub cinci ani trăiește în „sărăcie alimentară severă”
Cel puțin unul din patru copii cu vârste sub cinci ani din întreaga lume trăiește într-o „sărăcie alimentară severă”, ceea ce înseamnă că peste 180 de milioane de copii riscă sechele grave în lipsa unei alimentații nutritive și diversificate, denunță Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), informează joi Agerpres cu referire la AFP.
Un număr „șocant" de copii „supraviețuiesc cu un regim alimentar foarte sărac, consumând produse provenite din două grupuri alimentare sau mai puțin", explică Harriet Torlesse, unul dintre autorii raportului.
Potrivit recomandărilor UNICEF, copiii cu vârste mici ar trebui să consume în fiecare zi alimente din cel puțin cinci din cele opt grupuri de alimente (lapte matern, cereale, fructe și legume bogate în vitamina A, carne sau pește, ouă, produse lactate, leguminoase, alte fructe și legume). Însă 440 de milioane de copii sub cinci ani (66%) care trăiesc în circa o sută de țări cu venituri mici și medii trecute în revistă nu au acces în fiecare zi la aceste cinci grupuri de alimente și prin urmare trăiesc într-o situație de „sărăcie alimentară".
Acești „copii care consumă doar din două grupuri de alimente pe zi, de exemplu orez și un pic de lapte, au 50% mai multă probabilitate de a suferi de forme grave de malnutriție", alertează directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.
Chiar dacă acești copii supraviețuiesc și cresc, „ei nu se dezvoltă și vor avea dificultăți la școală, iar la vârsta adultă ei vor putea mai greu să-și câștige traiul; aceasta întreține un ciclu de sărăcie de la generație la generație. Creierul, inima, sistemul imunitar, importante pentru dezvoltare, pentru protecția împotriva bolilor, depind de vitamine, de minerale, de proteine", explică Harriet Torlesse.
Această sărăcie alimentară severă este concentrată în 20 de țări, cu situații extrem de îngrijorătoare în Somalia, Guineea sau Afganistan.
Raportul acordă o atenție specială situației din Fâșia Gaza, unde ofensiva israeliană provocată de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023 a dus la „prăbușirea sistemelor de alimentație și de sănătate".
UNICEF estimează că 9 copii din 10 trăiesc acolo într-o sărăcie alimentară severă. Aceste date nu sunt neapărat unele reprezentative, însă ilustrează deteriorarea catastrofală a situației din 2020 încoace, când doar 13% dintre copiii se aflau în această situație, potrivit agenției ONU.
La nivel mondial, constatând doar un „progres lent" în zece ani de luptă împotriva sărăciei alimentare, raportul îndeamnă la punerea în aplicare a unor mecanisme de protecție socială și de ajutor umanitar pentru cei mai vulnerabili.