Grosu, după ce membri ai Ansamblului „Joc” au dansat hora, în Rusia, cu Șor: „Un gest prostesc”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, tot el lider al partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), critică decizia unui grup de dansatori ai Ansamblului Național Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc” de a dansa, la Sankt Petersburg, alături de oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor afiliate acestuia. Speakerul consideră că artiștii, care riscă să fie demiși, ar fi trebuit să dea dovadă „de mai mult discernământ și mândrie”. „Nu totul se rezumă la bani”, a punctat oficialul în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.
„Chiar dacă te plătește, nu totul se reduce la bani. (…) Acest ansamblu este emblemă, este istorie, și iată un gest de acesta… vorba aceea: poți să construiești numele, imaginea toată viața și este de ajuns un gest de acesta prostesc și ai șters cu buretele tot. (…) Cred că trebuie mai mult discernământ și mândrie. Chiar să dansezi în fața unor bandiți, unor criminali? Țara aceasta (nr. red: Rusia) rade de pe pământ orașe, sate. 21 de mii de copii deportați. Și tu te duci acolo și faci chef?”, s-a întrebat speakerul Igor Grosu.
Convocarea, la Moscova, de oligarhul fugar Ilan Șor, a unui nou congres al așa-numitului bloc „Victoria”, demonstrează că Federația Rusă „a bătut palma cu grupările criminale și bandiții”, susține președintele Parlamentului. Oficialul dă asigurări că instituțiile de la Chișinău „știu ce au de făcut” și că vor acționa hotărât.
„Ceea ce anterior era cumva camuflat, după perdea, un pic fardat, acum este pe față. Rusia a ales din tot ce a crezut că se potrivește bandiții. Deja la direct, nu se mai rușinează, pentru că înțeleg că Republica Moldova se mișcă repede în parcursul de integrare europeană. Nu prea au timp să creeze platforme pe care ar putea miza și s-au gândit să alegea bandiții, care cinic aplică metode precum minciuna, dezinformarea, coruperea alegătorilor. Acestea sunt instrumentele pe care Kremlinul și Putin le aplica nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări. Noi știm ce avem de făcut și vom acționa”, a mai declarat Igor Grosu.
Oficialul consideră că Rusia, a cărui cetățean Ilan Șor este de la începutul acestui an și țară în care fugarul condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudarea sistemului bancar din Republica Moldova se ascunde, îl va extrăda vreodată, așa cum cere Chișinăul. „O să urmărim foarte atent ce o să facă acest individ”, a punctat speakerul.
Amintim că, acum patru zile, un grup de dansatori ai Ansamblului „Joc” au fost surprinși dansând hora alături de oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor afiliate acestuia, în Sankt Petersburg. Ministrul Culturii a descris situația drept „gravă și inadmisibilă” și a declarat că a fost inițiată o anchetă pentru a stabili cum au ajuns acești tineri să facă jocul politicienilor. Detalii – AICI.
În ajun, la Moscova, lideri de partide și deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au participat la un nou congres al blocului „Victoria”. La reuniune a fost prezentă, inclusiv, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută de Șor. În discursurile lor, Tauber, Guțul și Șor au criticat guvernarea de la Chișinău, au pledat pentru apropierea relațiilor cu Moscova și au spus „nu” referendumului privind aderarea la UE.
La Moscova s-a aflat, în aceste zile, și fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon. Acesta nu a exclus, într-un interviu pentru presa rusă, un pact electoral cu blocul „Victoria”, pentru a o înlătura pe președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat la funcția de președinte, de la conducere.
În ultima sa analiză, Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat că Federația Rusă ar putea exploata legăturile cu fostul președinte pro-rus Igor Dodon, pentru a destabiliza democrația în Republica Moldova. Potrivit ISW, declarațiile lui Dodon despre relația sa „complicată” cu Șor și lipsa sa de cooperare cu blocul „Victoria” de până acum sugerează că Kremlinul, Dodon și Șor nu s-au pus încă de acord asupra unui candidat la președinție sau a unei strategii electorale”. Detalii – AICI.