Politic

Cazul Gorgan: Comisia parlamentară de profil ar putea audia reprezentanții SIS cu ușile închise

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică ar putea examina cazul generalului Gorgan într-o ședință cu ușile închise, la care vor fi audiați reprezentanții Serviciului Informații și Securitate. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei menționate, Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni la RLive.

Întrebat de ce Igor Gorgan nu a fost reținut și care este pericolul ca acesta să părăsească țara, Carp a admis că acest lucru nu a fost făcut pentru ca SIS să poată deconspira întreaga rețea din care făcea parte Gorgan.

„Detalii despre acest dosar trebuie să ofere SIS. În condițiile în care într-o anumită perioadă nu vor avea o reacție publică, atunci vom avea anumite discuții pe interior în cadrul comisiei pentru a putea afla detalii. Eu încă nu am cerut pentru că am găsit de cuviință că SIS trebuie să prezinte atâta informație cât se poate. Dacă nu, vom discuta cu ușile închise pentru a putea înțelege acțiunile pe care le-au întreprins și să vedem dacă această afirmație pe care am făcut-o este că au acționat în felul dat pentru a deconspira întreaga rețea”, a spus deputatul.

Carp a dat asigurări că despre acest subiect va fi foarte curând o reacție publică.

Totodată, deputatul a respins afirmațiile că candidatura lui Gorgan a fost negociată de Chiril Moțpan de la PPDA și Vladimir Bolea de la PAS, în cadrul alianței PSRM și blocul ACUM, din care făcea parte PPDA și PAS.

„Primul decret a fost în 2016 și a fost semnat de către președintele de atunci al țării, Igor Dodon. Și în 2019, la propunerea lui Voicu. În ambele cazuri, Gorgan a fost numit prin decretul lui Igor Dodon. Persoana în cauză putea fi racolată după ce a fost numită în funcție și a acționat în interesul altui stat. Igor Dodon avea informația de la SIS despre această persoană”, a spus Carp.

Referindu-se la cazul Interpol, Lilian Carp a declarat că acesta se discută în cadrul fracțiunii și că PAS va retrage orice susținere politică pe care a acordat-o persoanelor vizate în dosarul INTERPOL.

*„Asta va fi o lege pentru toată lumea, să nu creadă că dacă a fost numit pe o anumită perioadă și i se acordă un credit de încredere pentru a activa poate să comită ilegalități și că cineva îl va proteja. Ai încălcat, fii bun și răspunde”.

CITEȘTE ȘI: Angajații Biroului Național Interpol, vizați în procesul de urmărire penală, au fost suspendați din funcție

Menționăm că fostul șef al Statului Major din Republica Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajului militar rusesc. The Insider, în colaborare cu publicația Маленькая страна, au dezvăluit corespondența Telegram între Gorgan și un colonel GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia).

În urma informațiilor publicate, Maia Sandu i-a retras toate distincțiile de stat fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan.

CITEȘTE ȘI:

Fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, a fost suspendat din funcția de la UNHCR-Moldova

Recean, reacție la cazul generalului Gorgan, care ar fi spionat în interesul Rusiei: „Acești oameni sunt trădători de patrie”

Cazul „Gorgan”: SIS și Ministerul Apărării, sub lupa procurorilor

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult