Externe

Armenia va părăsi alianța militară a Rusiei. Pașinian: Aliații plănuiesc un război împotriva noastră împreună cu Azerbaidjanul

Armenia se va retrage în mod oficial din alianța militară cu Rusia, a anunțat miercuri premierul țării, în contextul în care tensiunile dintre Erevan și Moscova cresc. Nikol Pașinian a declarat în Parlament că țara sa va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a Kremlinului și că urmează să fie decis momentul ieșirii din alianță, scrie Politico.

„S-a dovedit că membrii alianței nu-și îndeplinesc obligațiile contractuale, ci plănuiesc un război împotriva noastră împreună cu Azerbaidjanul”, a spus el.

Blocul militar, răspunsul Rusiei la NATO, este alcătuit din șase foste state sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

De asemenea, Pașinian a acuzat CSTO că nu a intervenit după ce țara sa a fost atacată de Azerbaidjanul vecin în 2022. El a mai spus că forțele ruse de menținere a păcii au eșuat în regiunea separatistă Nagorno-Karabah anul trecut, când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă care a provocat exodul în masă al celor 100.000 de locuitori de etnie armeană.

Ca urmare, Armenia a promis că își va "îngheța" calitatea de membru al alianței, își va rechema reprezentanții și nu va contribui financiar la bugetul acesteia. Moscova a insistat că Erevanul va fi "obligat" să își plătească oricum cotizațiile.

În schimb, guvernul lui Pashinyan a organizat exerciții comune cu forțele americane, a cerut ajutorul Occidentului pentru a-și consolida democrația și chiar a dat de înțeles că ar putea într-o zi să încerce să adere la UE. De atunci, polițiștii de frontieră ruși au fost retrași de pe pozițiile lor de-a lungul granițelor Armeniei cu vecinii săi.

Amintim că la începutul lunii aprilie, Uniunea Europeană a anunțat că acordă un ajutor de 270 de milioane de euro Armeniei, altădată aliat tradițional al Rusiei și de care europenii și americanii vor să se apropie. Aceste fonduri sunt destinate sprijinirii întreprinderilor, modernizării și diversificării piețelor. În plus, președinta Comisiei Europene a promis noi investiții în proiecte de infrastructură, cum ar fi Cablul Electric al Mării Negre, în domeniul energiei regenerabile în Armenia și îmbunătățirea relațiilor cu Georgia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult