Social

Cercetătorii moldoveni vor colabora și vor face un schimb de experiență cu omologii din Lituania

Cercetătorii moldoveni vor colabora și vor face un schimb de experiență cu omologii lor din Lituania. Academia de Științe a Moldovei a semnat un acord în acest sens cu Academia de Științe de la Vilnius. Bazele colaborării au fost puse în contextul marcării a 63 de ani de la fondarea Academiei de Științe din țara noastră.

Cercetătorii, spune președintele Academiei, sunt cei care au asigurat și au dezvoltat activitatea științifică în țara noastră de mai bine de șase decenii. Iar colaborarea cu colegii din Lituania va fortifica capacitățile Republicii Moldova în diferite domenii de cercetare.

În acești ani au fost puse bazele cercetării științifice în multe domenii. Au fost create școli științifice care au dus faima Republicii Moldova în toată lumea. Vom utiliza această oportunitate pentru a face un schimb de informații și să punem bazele colaborării noastre în următorii ani”, a spus președintele AȘM, Ion Tighineanu.

Aceste relații, într-o măsură au fost întrerupte, însă acum misiunea noastră este să le reanimăm și să reluăm cooperarea pe diferite domenii, începând de la științe umaniste, științe sociale și până la științele naturii, bineînțeles medicină și agricultură. Este un spectru foarte larg pentru că știința nu este un domeniu național, știința este internațională”, a relatat președintele Academiei de Științe din Lituania, Juras Banys.

Așa cum dezvoltarea majorității domeniilor de activitate este într-o mare măsură asigurată de știință, autoritățile recunosc că investițiile sunt primordiale, în special în domeniul agriculturii. În acest context, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat despre crearea unui institut național de cercetare în agricultură și medicină veterinară.

Au fost identificare resurse financiare ca să dotăm laboratoarele care din 91 nu au mai primit bani și nu au primit nimic în materie practică în laboratoare. Am ferma convingere că împreună cu știința pe care o vom reorganiza și fortifica, vom reuși să facem pasul următor, pentru că vorbim despre concurență acerbă”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Academia de Științe a Moldovei a fost fondată în 1961. În Republica Moldova sunt aproximativ trei mii de cercetători, dar, potrivit datelor statistice, numărul acestora este în continuă scădere. În 2023, numărul cercetătorilor a scăzut cu nouă procente față de 2022.

Citește mai mult