Ambasadorul gastronomic al R. Moldova, Oxana Crețu, instruiește bucătari talentați acasă

Inspirată de rețetele bunicii, a cucerit Franța, o țară cunoscută pentru tradiția sa gastronomică bogată. Vorbim despre ambasadorul gastronomic al Republicii Moldova, Oxana Crețu, care i-a impresionat pe gurmanzii pretențioși și chiar i-a convins că poate elabora meniuri sofisticate, inclusiv pentru Jocurile Olimpice. În ciuda succesului amețitor, Oxana nu uită niciodată de unde a plecat și revine periodic în Republica Moldova, unde organizează masterclass-uri pentru alți bucătari cu ambiții mari.

Oxana Crețu a mers în Franța cu planul de a studia arta. Nu i-a luat mult până să înțeleagă că e făcută pentru altceva: pentru bucătărie. În 2017 și-a deschis propriul restaurant în orașul Bordeaux, renumit la nivel mondial pentru vinurile sale excepționale.
„Și am hotărât să iau studiile de la început. Am trecut toate examenele de la început de chef. Am început să fac propriile farfurii, propriile platouri. Oaspeților au început să le placă și astfel am conceput „Inima”, cu care exersăm și acum și ne batem pentru o stea Michelin actual”, povestește Oxana Crețu.
În 2024, ea a avut o nouă realizare, fiind aleasă printre cei mai buni șefi de bucătărie din Franța pentru a crea meniul Jocurilor Olimpice de la Paris. Nu se poate însă rupe de Republica Moldova, unde se întoarce pentru a organiza ateliere pentru alți bucătari talentați.

„Scopul ar fi să perfecționăm sau să ne inspirăm sau să ne dăm idei pentru ca fiecare să-și poată prelua ce-și dorește pentru a exersa meseria de chef cum o vede el mai bine”, explică Oxana Crețu.
„Este o experiență, adică pentru noi, Republica Moldova foarte bună, eu cred. Doamna Oxana împărtășește cu noi cu metode noi, cum noi am putea folosi produsele noastre locale în bucătăriile noastre aici, că noi avem o mică problemă că folosim produse de import”, spune bucătarul Dorin Gratie.
„Ceva nou, interesant și sunt idei faine, care putem să le folosim în continuare. Am învățat ceva nou, idei noi și cum să le implementăm în bucătăria noastră moldovenească”, menționează bucătarul Rudolf Haceaturean.
Inițial, evenimentul a fost conceput pentru participarea a 10 bucătari, dar doritori au fost mai mulți și lista a fost extinsă.
„Noi credem că este o oportunitate extraordinară ca bucătarii noști să aibă posibilitatea să facă această lecție practică cu diferite secrete deschise și care pot fi utilizate mai apoi în bucătăria de zi cu zi a bucătarilor care sunt aici”, subliniază Ana Sandra, directoare interimară a Oficiului Național al Turismului.
„Un masterclass desfășurat de către Oxana Crețu, după cum vedeți, pentru mai mulți șefi ai restaurantelor de la noi din țară. O experiență gastronomică prin care șefii se vor inspira de la conaționala noastră Oxana, care vor oferi mai multe inside-uri valoroase pentru această industrie, care este în continuă dezvoltare”, constată Olga Calmîș, directoarea executivă a Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement (MĂR).

Restaurantul „Inima”, deschis de Olga Crețu la Bordeaux, a fost inclus în ghidul Michelin. Acum, obiectivul moldovencei de a obține o stea Michelin pare floare la ureche.
CITIȚI ȘI:
Maia Sandu îndeamnă cetățenii să susțină producătorii locali prin campania „Cumpăr BUN de acasă”
Prima Gală a Femeilor celebrează liderii care transformă Republica Moldova
Un locuitor din satul Popeasca transformă tradiția brânzei de oi în gust autentic
Afacere modernă și profitabilă în agricultură. Exemplul unui locuitor din Echimăuți