Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu 17 țări: Vor fi semnate alte zece
Președintele Joe Biden și aliații de top la nivel mondial au luat măsuri pe două fronturi pentru a-și consolida solidaritatea cu Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei Rusiei. În cadrul Summitului G7, Volodimir Zelenski a semnat două „acorduri istorice de securitate” cu Statele Unite ale Americii (SUA) și Japonia și, potrivit liderului de la Kiev, urmează să fie încheiate încă zece astfel de tratate. Totodată, Ucraina va primi 50 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate. Potrivit președintelui SUA, s-au făcut trei pași importanți în cadrul G7, care îi arată lui Putin că nu va putea diviza Occidentul care va fi alături de Ucraina până când aceasta va câștiga războiul.
Președintele ucrainean a semnat un acord de securitate pe zece ani cu președintele american, pe care părțile l-au numit o piatră de hotar în relațiile lor și care, potrivit lui Biden, este menit să consolideze capacitatea de apărare a Ucrainei. Potrivit experților, Statele Unite și Ucraina au încheiat un acord de apărare, considerat precursor al aderării la NATO. Joe Biden a declarat că Washingtonul are angajamente din partea a cinci țări de a furniza Ucrainei rachete Patriot și alte sisteme de apărare aeriană.
„În ceea ce privește un plan, acest plan este acum în curs de elaborare. Discutăm cu prietenii noștri ucraineni care va fi acesta. Am făcut progrese, iar planul a prins contur. Nu am pus la punct toate detaliile, dar știm de ce este capabilă Ucraina atunci când i se oferă mijloacele de a se apăra. Și asta este exact ceea ce fac acum”, a menționat președintele Joe Biden.
„Este o zi istorică. Am semnat cel mai puternic acord între Ucraina și SUA de la independența noastră. Și acesta este un acord privind securitatea și, prin urmare, privind protecția vieții umane. Acesta este un acord privind cooperarea și modul în care națiunile noastre vor deveni mai puternice. Este un acord privind măsurile de garantare a unei păci durabile și este în beneficiul tuturor, deoarece războiul rusesc din Ucraina este o amenințare globală reală”, a precizat Volodimir Zelenski.
De asemenea, a fost semnat un acord similar cu Japonia, în valoare de 4,1 miliarde de euro. Până în prezent, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu 17 țări și urmează să fie semnate alte zece. Totodată, liderii G7 au deschis calea unui pachet de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev.
„Rezultatul cheie pentru noi este că în orașele noastre vor fi mai multe sisteme de apărare antiaeriană. „Patriot” este acum un cuvânt ucrainean. De asemenea, vor fi mai multe echipamente și alte lucruri necesare pentru front. S-au luat decizii privind utilizarea activelor rusești în beneficiul Ucrainei, G7 a făcut un prim pas semnificativ cu privire la 50 de miliarde de dolari”, a declarat președintele Ucrainei.
Împrumutul va fi finanțat cu dobânzi din profiturile obținute din activele înghețate ale băncii centrale rusești. Detaliile acordului sunt încă în curs de finalizare, dar fondurile ar putea ajunge la Kiev până la sfârșitul anului. În afară de costurile războiului, nevoile Ucrainei sunt considerabile. Potrivit ultimei evaluări a Băncii Mondiale privind Ucraina, costul reconstrucției și reabilitării țării se va ridica la 450 de miliarde de euro în următorii zece ani.