Externe

Restabilirea controlului Ucrainei asupra Centralei Zaporojie și a porturilor din Marea Azov: Primele concluzii ale Summitului din Elveția

Orice utilizare a energiei nucleare și a instalațiilor nucleare trebuie să fie sigură, securizată, păzită și ecologică. Centralele și instalațiile nucleare ucrainene, inclusiv Centrala Nucleară Zaporojie, trebuie să funcționeze în condiții de siguranță și securitate sub controlul suveran deplin al Ucrainei și în conformitate cu principiile AIEA și sub supravegherea acesteia. Aceasta este una dintre cele trei concluzii făcute într-un comunicat al participanților la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc în Elveția.

De asemenea, în document se mai menționează că securitatea alimentară globală depinde de fabricarea și aprovizionarea neîntreruptă a produselor alimentare. În acest sens, navigația comercială liberă, completă și sigură, precum și accesul la porturile maritime din Marea Neagră și Marea Azov sunt esențiale. Astfel, sunt inacceptabile atacurile împotriva navelor comerciale în porturi și de-a lungul întregii rute, precum și împotriva porturilor și a infrastructurii portuare civile, notează Reuters.

A treia concluzie a celor prezenți la Summitul de Pace din Elveția este că toți prizonierii de război trebuie să fie eliberați prin schimb complet. Copiii ucraineni deportați și strămutați ilegal, precum și ceilalți civili ucraineni care au fost reținuți ilegal trebuie să se întoarcă în Ucraina.

Credem că, pentru a ajunge la pace, este nevoie de implicarea tuturor părților și de dialog între ele. Prin urmare, am decis să întreprindem pași concreți în viitor în domeniile menționate mai sus, cu implicarea în continuare a reprezentanților tuturor părților. Carta Organizației Națiunilor Unite, inclusiv principiile de respectare a integrității teritoriale și a suveranității tuturor statelor, poate servi și va servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, se menționează în document.

De asemenea, liderii celor aproximativ 100 de țări participante la eveniment au avut un schimb de opinii cuprinzător și constructiv cu privire la diversele căi spre un cadru pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe dreptul internațional, inclusiv pe Carta ONU.

În special ne reafirmăm angajamentul de a ne abține de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat, de a respecta principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional, inclusiv apele teritoriale, și de a soluționa diferendele prin mijloace pașnice, ca principii ale dreptului internațional”.

Amintim că, în perioada 15-16 iunie, are loc Summitul pentru Pace din Elveția. Aproximativ 100 de țări și organizații s-au reunit în stațiunea Burgenstock din Elveția, pentru a discuta o posibilă cale spre pace în Ucraina. Rusia nu a fost invitată să participe la summit.

Citește mai mult