Social

MD-Alert, la etapa de fezabilitate. Ce spun cetățenii despre realizarea sistemului național de avertizare în situații excepționale

Un sistem de alertă care ar avertiza moldovenii despre fenomene meteo extreme sau situații de urgență ar putea funcționa în Republica Moldova nu mai devreme de anul 2025. În prezent, sistemul MD Alert, similar celui din România, există doar pe hârtie, iar autoritățile spun că sunt la etapa studiului de fezabilitate și alegerea companiei care ar implementa acest proiect. Oamenii salută ideea unui astfel de sistem de alerte și îl consideră necesar pentru siguranța lor în cazul unor situații de urgență.

Așa funcționează sistemul de alertă în România. Prin intermediul mesajelor, oamenii sunt informați despre toate pericolele care sunt în zona în care se află. Acest mecanism funcționează în toate țările din Uniunea Europeană. Preliminar, sistemul de alerte va fi funcționa în țara noastră după principiul celui din țara vecină. Însă nu se știe exact când acest lucru se va întâmpla. Liliana Pușcașu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, spune că proiectul se află acum la etapa studiului de fezabilitate.

La moment se lucrează pentru contractarea companiilor, de a cunoaște care sunt cele mai performante tehnologii dar în cel mai important caz trebuie să știm acele companii care pot fii adaptate Republicii Moldova. Ar putea fi unul echivalent ca în România sau alte țări din cadrul Uniunii Europene. Acum este prematur să ne referim la un sistem de înștiințare atât timp cât timp suntem la etapa de fezabilitate”, susține purtătorul de cuvânt al IGSU, Liliana Pușcașu.

Autoritățile au vorbit despre implementarea conceptului MD-Alert încă anul trecut, dar studiul de fezabilitate a fost lansat în februarie curent, la scurt timp după ce în urma ninsorilor puternice, două persoane din raionul Căușeni au fost găsite fără suflare într-o mașină sub nămeți. Și oamenii vorbesc despre necesitatea unui astfel de sistem de alertare, dar spun că oamenii ar trebui întâi de toate să dea dovadă de responsabilitate.

Cu siguranță noi trebuie să știm ce ne așteaptă, de unde vine primejdia, trebuie să fim informați. Noi oricum ne uităm în fiecare zi la starea meteo, ca e normal dar nu știu dacă trebuie să vină mesaje, noi oricum suntem informați de la tv și radio”.

Ar fi bine să fie și la noi așa mesaj, lumea ar fi mai pregătită. Ar fi bine pentru părinți să păzească copii să nu iasă pe timpurile acestea afară. În România am avut așa mesaj la munte, că este ursul ceva pe acolo”.

Era pe timp de vară și a venit mesaj că vine ploaie foarte mare cu grindină și așa și a fost. E mai ușor dacă cineva a avut careva planuri a rămas acasă. Numaidecât, ca să fim informați și pregătiți, numaidecât trebuie”.

Eu am fost peste hotare în multe țări, în Italia, Austria acolo este altă atitudine față de popor. - Și vine mesaj în caz de urgență? - Da, Da. Săptămâna aceasta, trecută a fost furtună mare. Eu am ieșit la vreo două ore, eu trăiesc la Telecentru pe străzile principale erau rupți copaci în mijlocul drumului”.

Valoarea totală a proiectului MD --Alert este estimată la peste 440 000 de euro, iar 92 la sută din sumă va fi acordată de partenerii europeni. Sistemul MD-Alert va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmă pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor. Avertizările vor fi trimise prin intermediul rețelelor operatorilor de comunicații mobile.

Citește mai mult