Politic

Promo-LEX: Legea amnistiei, interpretată cu încălcarea transparenței decizionale

Modul în care a fost interpretată Legea privind amnistia, în coroborare cu articolele 91 și 92 din Codul penal, contravine normelor de transparență decizională, constată Asociația Promo-LEX, care critică adoptarea proiectului în două lecturi, în aceeași zi în care acesta a fost înregistrat – 4 aprilie 2025.

„Interpretarea a avut loc cu încălcarea transparenței decizionale și fără respectarea termenelor de legiferare”, menționează organizația într-o analiză publicată după ședințele plenare ale Parlamentului din 4 și 7 aprilie.

Contactat de Teleradio Moldova pentru reacție, Parlamentul a transmis: „Am luat act de raportul Promo-LEX.”.

În total, în cele două zile de ședințe, deputații au votat cinci proiecte de lege – trei în prima lectură, unul în a doua lectură și unul în ambele. Patru dintre aceste proiecte (80%) au fost adoptate cu deficiențe privind transparența, inclusiv lipsa publicării avizelor juridice, a expertizei anticorupție și nerespectarea termenului legal de consultare publică.

Promo-LEX mai atrage atenția că, în luna martie, deși mai multe instituții publice urmau să prezinte rapoarte în plenul Parlamentului – printre care Consiliul Audiovizualului, ANI, CNA și Oficiul Avocatului Poporului – aceste audieri nu au avut loc.

Amintim că Parlamentul a aprobat recent, în regim de urgență, reinterpretarea Legii privind amnistia, după ce mai mulți condamnați la detenție pe viață au fost eliberați înainte de termen. Reinterpretarea, votată de majoritatea PAS în două lecturi, prevede că persoanele cărora li s-a redus sau comutat pedeapsa nu mai pot fi eliberate condiționat înainte de termen.

Totodată, Parlamentul a votat în prima lectură modificări legislative care exclud pe viitor posibilitatea ca deținuții condamnați pe viață să beneficieze atât de reducerea pedepsei, cât și de eliberare condiționată. Noile prevederi se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de examinare.

Deciziile vin după ce, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, 24 de condamnați pe viață au beneficiat din 2021 de aceste prevederi, iar nouă dintre ei au fost deja eliberați. Printre aceștia se numără interlopii Alexandru Sinigur și Iurie Radulov, ambii condamnați pentru omor. Unul a fost reținut din nou, iar celălalt a fugit din țară. O anchetă este în desfășurare.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult