Internațional

Un număr record de țări NATO își ating ținta de cheltuieli pentru apărare

Un număr record de peste 20 de țări membre NATO își ating ținta de cheltuieli pentru apărare a alianței militare occidentale în acest an, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina a ridicat amenințarea extinderii conflictului în Europa, notează AP.

Cifra estimată reprezintă o creștere de aproape patru ori față de anul 2021 a numărului de membri NATO care îndeplinesc linia directoare a alianței privind cheltuielile de apărare. Doar șase națiuni îndeplineau obiectivul în acel an, înainte de invazia pe scară largă a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

„Europenii fac mai mult pentru securitatea lor colectivă decât în urmă cu câțiva ani” a declarat Stoltenberg într-un discurs susținut la grupul de cercetare Wilson Center înainte de a se întâlni cu președintele Joe Biden, mai târziu luni, la Casa Albă.

Membrii NATO au convenit anul trecut să cheltuiască cel puțin 2% din produsul lor intern brut pentru apărare. Creșterea cheltuielilor reflectă îngrijorările legate de războiul din Ucraina.

Unele țări sunt, de asemenea, îngrijorate de posibila realegere a fostului președinte Donald Trump, care a caracterizat mulți aliați NATO ca fiind dependenți de cheltuielile militare ale SUA și a declarat în campania electorală că nu va apăra membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile de apărare.

Vizita lui Stoltenberg pregătește terenul pentru ceea ce se așteaptă să fie un summit crucial al liderilor NATO la Washington luna viitoare. Alianța de apărare reciprocă a crescut în putere și în dimensiune de la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani, atât Suedia, cât și Finlanda aderând la aceasta.

Cheltuielile pentru apărare ale multor țări europene au scăzut după ce prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 părea să neutralizeze ceea ce era atunci principala amenințare la adresa securității Occidentului.

Dar după ce Rusia a cucerit peninsula ucraineană Crimeea în 2014, membrii NATO au convenit în unanimitate să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare în decurs de un deceniu. Invazia la scară largă pe care Putin a lansat-o în 2022 a stimulat țările europene nou intrate în prima linie a unui război în inima Europei să aloce mai multe resurse pentru a îndeplini acest obiectiv.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult