Social

Forumul Profesiile Viitorului: Zeci de studenți s-au familiarizat cu noile specialități lansate de universități

Zeci de studenți pasionați de animație, game design și producție multimedia au participat astăzi la Forumul Profesiile Viitorului unde au avut ocazia să cunoască detalii despre noile programe de studii dezvoltate de universități. La doi ani de la lansare, programul Profesiile Viitorului atrage tot mai mulți tineri creativi, susțin organizatorii.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Inițial, proiectului s-au alăturat Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă". Acum, parte a proiectului este și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), unde animația va fi domeniu de studiu.

„Anul acesta, deschidem această specialitate, este nouă la noi. În principiu, ea a fost la academie, doar că în formă de masterat. Va fi despre animație pentru festivaluri, animație de autor, de la crearea ideii până la promovarea propriei animații”, menționează Iarîna Savițkaia-Baraghin, responsabilă program animație, AMTAP.

Gaming-ul, considerat una din cele trei profesii ale viitorului, este obiect de studiu la Universitatea de Stat din Moldova, în cadrul Facultății de Informatică. Peste 200 de tineri sunt studenți ai acestei facultăți.

„Am venit cu prezentarea celor mai bune proiecte ale studenților noștri. Avem posibilitatea să încercăm aceste jocuri la notebook-urile de pe masa doi și mai avem o imprimantă care ne permite să imprimăm modele 3D pe care le folosim în jocurile noastre”, spune Maria Capcelea, conferențiar universitar, USM.

Au prezentat proiectele realizate și studenții de la aceste specialități.

„Chiar aici pe ecran puteți vedea un proiect realizat de un coleg care a fost elaborat cu întreaga echipă. Aici jucătorul are rolul de a apăra un turn și sunt valuri de inamici care tot apar constant.”;

„Este un domeniu destul de complex, nu m-am gândit înainte de a aplica că poate fi un domeniu atât de vast, atât de amplu. Îl recomand copiilor sârguincioși pentru că animația nu este doar despre mișcare.”

Printre beneficiile acestui proiect este posibilitatea de angajare chiar din primul an de studii. 25 la sută dintre studenții de la aceste specialități muncesc deja în cadrul unor companii.

„Ce este unicat despre aceste specialități, este că profesorii din universitate predau împreună cu profesorii din sectorul privat, profesioniști din companii de la noi din țară și nu numai. Sunt și profesori de peste hotare: din România, Ucraina, Europa”, menționează directorul proiectului „Tehnologiile Viitorului”, Doina Nistor.

În toate universitățile în care este implementat programul Profesiile Viitorului au fost efectuate investiții de peste două milioane de dolari, inclusiv pentru modernizarea laboratoarelor. Și în acest an vor fi lansate noi specialități.

„Statele Unite investesc în inițiative precum Profesiile Viitorului pentru a vă asigura accesul la programe academice de parteneriat potrivite. Republica Moldova va deveni stat membru al UE și acesta este viitorul pentru care vă vor pregătii aceste programe”, a subliniat Laura Hruby, șef adjunct al Misiunii Ambasadei SUA la Chișinău.

Programul Profesiile Viitorului este finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Citește mai mult