Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene cresc riscul de boli infecțioase, avertizează ministrul Sănătății de la Kiev
Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina sporesc riscul de răspândire a bolilor infecțioase, precum hepatita, deoarece aprovizionarea cu apă se oprește adesea atunci când este întreruptă energia electrică, a declarat ministrul Sănătății, Viktor Liashko, într-un interviu pentru BBC Ucraina publicat pe 20 iunie, scrie The Kyiv Independent.
Rusia a reînnoit o campanie de lovituri asupra rețelei electrice ucrainene în primăvară și la începutul verii, provocând pene de curent regulate în întreaga țară.
„Când electricitatea este întreruptă, deseori se oprește și alimentarea cu apă”, a declarat Liashko pentru BBC Ucraina.
O oprire prelungită a alimentării cu apă, iar apoi repornirea acesteia poate „duce la transmiterea prin apă a bolilor infecțioase", a adăugat el.
O altă problemă este că, atunci când se oprește alimentarea cu apă, oamenii nu pot respecta standardele de bază de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor sau a legumelor, a spus Liashko.
Penele de curent afectează, de asemenea, capacitatea oamenilor de a depozita alimentele în condiții corecte, ceea ce duce la un risc crescut de botulism și intoxicații alimentare, a mai spus ministrul sănătății.
Serhii Kovalenko, directorul general al furnizorului de energie Yasno, a declarat pe 17 iunie că ucrainenii ar putea avea electricitate doar 6-7 ore pe zi în această iarnă din cauza grevelor Rusiei.
Ministerul Sănătății a înregistrat „focare de hepatită virală A, care este asociată cu apa, în anul 2023”, a declarat Liashko.
Potrivit lui Liashko, „nu există cazuri de holeră" în Ucraina, dar Ministerul Sănătății monitorizează orice semn potențial al acestei boli. Ca și hepatita A, holera se răspândește prin intermediul apei și alimentelor contaminate.