Social

Admiterea la universitățile din Republica Moldova se va desfășura online în acest an

În premieră, în Republica Moldova, în anul curent, admiterea în instituțiile de învățământ superior se va desfășura online, prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, tinerii vor avea posibilitatea să depună actele concomitent la trei universități și să aleagă mai multe specialități.

MEC subliniază că platforma va ușura procesul de depunere a dosarelor și va oferi posibilitatea tinerilor să aleagă câte trei specialități la fiecare universitate.

Platforma va fi disponibilă, începând 22 iulie, iar perioada de depunere a dosarelor va avea loc în două tururi: 22-29 iulie (turul 1) și 10-14 august (turul II).

Totodată, Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi comanda de stat de admitere în învățământul superior pentru anul de studii 2024-2025.

Astfel, în actuala campanie de admitere, universitățile din Republica Moldova vor înmatricula 5307 studenți la studii de licență, cu finanțare de la bugetul de stat, în timp ce la master vor fi admise 2864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic - 420 de persoane. Alte 106 locuri bugetare vor fi alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, în baza contractelor bilaterale încheiate de Republica Moldova cu diferite țări, prioritate având cetățenii din Ucraina.

„În acest an, în premieră, avem o notă minimă de admitere la Științele Educației de 6,5. În același timp, pentru a oferi o mai mare atractivitate pentru studiile în acest domeniu, oferim posibilitate celor care merg inclusiv la fără frecvență după absolvirea colegiului, să beneficieze de locuri bugetare. Totodată, vom pune accent mai mare pe admiterea la Profesiile Viitorului: game, game design, animație și multimedia”, a precizat ministrul Dan Perciun în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit MEC, din numărul total de locuri bugetare la licență și master, 25% vor fi acordate pentru domeniul Științe ale educației (2104 locuri), alte 1641 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 905 locuri bugetare, pentru Sănătate - 935 (rezidențiat și secundariat); 314 locuri cu finanțare bugetară urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Silvicultură, Medicină veterinară și Științe ale mediului, iar alte 2798 de locuri bugetare vor fi distribuite pentru candidații la studii la alte specialități.

La concursul de admitere la studii superioare pot participa deținătorii diplomei de bacalaureat sau diplomei de studii profesionale, sau a unui act echivalent de studii, acceptat de structura abilitată, cu recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.

Citește mai mult