Peste 70 de cămăși cu altiță pot fi văzute la Muzeul Național de Istorie
Eveniment de excepție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. 71 de cămăși cu altiță au fost prezentate publicului în cadrul expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”. Piesele de patrimoniu, care arată munca migăloasă și spiritul creator al poporului, sunt din colecția cercetătoarei și artistei Marghiolița Constantinescu-Rogojan. Expoziția a fost inaugurată în ajunul Zilei Universtale a Iei, marcată pe 24 iunie.
Vizitatorii priveau și zăboveau îndelung în fața pieselor de patrimoniu. Oamenii spun că ia reprezintă cartea noastră de vizită:
„O expoziție extraordinară, o expoziție, care, cred, nu a mai fost la Chișinău, noi trebuie să ne mândrim cu această bogăție făcută de mâinile femeilor românce”.
„Fără cuvinte, este o muncă, o frumusețe rară, de nedescris”. „Este fantastic, este fenomenal, sper să avem mai des asemenea evenimente. Ne place să celebrăm Ziua Portului Popular, Ziua Iei, cu drag le transmit asta și copiilor mei”, au spus vizitatorii.
„Se desprinde marele talent și marea inteligență a țăranului român, care acum un secol a creat așa capodopere. Este patrimoniul nostru național, este tot ce avem noi mai scump ca identitate, cartea de vizită a românului”, susține Artista Poporului, Maria Sarabaș.
Organizatorii au expus 71 de bijuterii vestimentare, din colecția de 250 de piese de port popular, donată statului român de cercetătoarea și artista Marghiolița Constantinescu-Rogojan.
„Această cămașă extraordinară care acum face parte din patrimoniul UNESCO și face parte din marea familie europeană, a nestematelor, a capodoperelor, create de țăranca româncă fără studii, fără modele în față”, a menționat Cristina Liberis, curatoarea expoziției.
Expoziția este organizată cu suportul Institutului Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” și va fi deschisă până pe 31 iulie.
„Cămașa cu altiță din Muntenia, Dobrogea, Oltenia și Moldova de Sud sunt aici niște costume de unicat. Este o bogăție și invit toată lumea să se bucure de această expoziție”, a precizat Monica Babuc, directoarea ICR „Mihai Eminescu”.
„Muzeul Național de Istorie a Moldovei are onoarea să găzduiască o expoziție unicat, cu piese care au intrat în patrimoniul UNESCO. O colecție de opere de artă veritabilă, o colecție de tradiție românească”, a afirmat Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie.
Întâlnirea cu valoroasele piese de muzeu a fost completată de recitalul ansamblului folcloric „Romanița” și al interpretei Maria Sarabaș, iar participanții s-au prins într-o sârbă ca la sud.