Internațional

UE a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Exporturile de gaze naturale lichefiate, afectate în premieră

Țările Uniunii Europene au adoptat un al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează eliminarea unor lacune în materie de eludare și care afectează pentru prima dată exporturile de gaze ale Rusiei, au precizat luni miniștrii Afacerilor Externe ai UE într-o declarație. Puterile occidentale au impus Moscovei sancțiuni radicale după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, care a fost intensificată progresiv de atunci.

Noul pachet adaugă, de asemenea, 116 entități și persoane pe lista de sancțiuni, ridicând totalul la peste 2 200.

Noile restricții privind gazul vizează reducerea veniturilor Rusiei din exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) prin interzicerea transbordărilor din porturile UE și printr-o clauză care permite Suediei și Finlandei să anuleze unele contracte GNL. Măsurile nu se limitează la o interdicție a UE privind importurile de GNL, care au crescut de la începutul războiului.

Sancțiunile vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție de nouă luni. Pachetul interzice, de asemenea, noi investiții și servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate în construcție în Rusia.

Unele țări din Europa Centrală continuă să primească gaz prin conducte din Rusia prin Ucraina. UE a interzis importurile de petrol rusesc în 2022, cu unele excepții limitate.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a propus, de asemenea, extinderea așa-numitei „clauze împotriva Rusiei” adoptată într-un pachet anterior. Măsura ar fi făcut ca filialele companiilor UE din țări terțe să interzică prin contract reexportul produselor lor către Rusia pentru bunurile cu prioritate ridicată, inclusiv cele care au o dublă utilizare în scopuri militare, precum și munițiile și armele de foc.

Cu toate acestea, clauza a fost eliminată la cererea Germaniei. Clauza poate fi adăugată ulterior, în așteptarea unei evaluări a impactului, au declarat diplomații.

FLOTĂ ASCUNSĂ

Pachetul vizează, de asemenea, reprimarea așa-numitei flote fantomă care sprijină efortul de război al Rusiei prin crearea unui cadru pentru adăugarea de nave pe lista de sancțiuni, cum ar fi petrolierele, precum și navele care transportă muniție nord-coreeană în Rusia.

Navele pot fi desemnate pentru cazuri care includ „transportul de echipamente militare pentru Rusia, transportul de cereale ucrainene furate și... de exemplu prin transportul de componente GNL sau transbordări de GNL”, se arată în declarația miniștrilor UE, adăugându-se că 27 de nave au fost incluse pe listă.

Măsurile includ restricții privind heliul, pământurile rare și minereurile de mangan, precum și limitări ale finanțării rusești pentru grupuri de reflecție și ONG-uri.

Țările UE dezbat acum un pachet care ar alinia mai bine sancțiunile împotriva Belarusului, anterioare invaziei Moscovei în Ucraina, cu cele care vizează Rusia începând din 2022. Belarus a reprezentat o breșă majoră pentru mărfurile care ajung în Rusia, însă membrii UE au fost reticenți în a aborda această problemă din cauza preocupărilor legate de exporturile majore de îngrășăminte ale Belarusului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult