Regional

Localnicii din Ialoveni și diasporă se implică în dezvoltarea localității. Au contribuit la reparația Școlii de Arte, a grădiniței și au extins iluminatul stradal

Unde-s mulți puterea crește, de acest lucru sunt convinși localnicii din Ialoveni, care, împreună cu diaspora, au reușit să facă schimbări mari în oraș. Asociația de băștinași și diaspora din Ialoveni au contribuit la reparația Școlii de Arte, a grădiniței, au pus pe roate o linie de producere a brichetelor și au extins rețeaua de iluminat stradal.

Tatiana Nogailic este stabilită în Italia de 24 de ani. Femeia nu a uitat de baștina sa și contribuie financiar ori de câte ori este nevoie.

„Am participat la proiectul ce ține de iluminarea stradală, am contribuit la fel la procurarea acelui autoturn pentru serviciul de iluminare și, nu în ultimul rând, la amenajarea cercului de la Ialoveni. E foarte important să ne implicăm în localitățile unde ne-am născut, am crescut, ne-am căsătorit, deoarece, datorită experienței noastre, datorită unui mic ajutor economic, putem schimba fața orașelor noastre”, a spus Tatiana Nogailic.

Și cei de pe loc se implică. Printre ei este și Natalia Luncașu, care a contribuit la reparația sediului Școlii de Arte.

„A fost, din câte știu, acumulată o sumă de 150 de mii de lei, o sumă care a fost utilă pentru a beneficia de acoperiș, de schimbarea geamurilor, și a fost renovată clădirea cu termoizolare și a fost vopsită”, a precizat Natalia Luncașu.

Băștinașii și diaspora au reușit să instaleze o linie pentru producerea brichetelor.

„Pe parcursul anului, noi colectăm materia primă, adică din crengi care sunt măcinate la gunoiștea care este, după dăm printr-un tocător, după ce este măcinată, aducem la ultimul tocător, care, pe parcursul a patru luni, face materie primă”, a menționat directorul gospodăriei locativ-comunale, Ion Cujbă.

Un alt proiect de suflet pentru localnici a fost amenajarea unui spațiu pentru copiii cu nevoi speciale, în grădinița din Ialoveni.

„Aici vin, se liniștesc, pentru copiii severi, cu tulburări emoționale, vin, se liniștesc, ascultă muzică, în baza aceasta ei se liniștesc. Fiecare copil vede în viziunea sa diferite animăluțe sau cu care vorbesc, văd peștișori”, a menționat Natalia Guzun, cadru didactic.

„A fost dotată o cameră senzorială cu tot utilajul, unde copiii mai speciali își petrec timpul când sunt un pic mai obosiți și pentru a mai degaja atmosfera în grupă, acești copii sunt aduși în odaie plină de culori, lumină”, a explicat președinta Asociației de Băștinași Ialoveni, Tatiana Vrăjmaș.

Autoritățile locale spun că ajutorul oferit de diasporă și de băștinași este extrem de valoros.

„Am început cu unele proiecte mai mici, apoi cu proiecte mai mari, care deja au dat roadă pentru localitatea noastră, finalizând chiar și cu proiecte economice. Evident că urmează să continuăm aceste proiecte pentru ca ele să dea valoare”, a menționat primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

În orașul Ialoveni locuiesc aproximativ 12 mii de locuitori.

Citește mai mult