Regional

Focare de lăcuste la Cairaclia și Copceac: ANSA a început tratarea terenurilor afectate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a început tratarea terenurilor din Cairaclia și Copceac, afectate de invazia de lăcuste. Între timp, proprietarii terenurilor distruse riscă să fie amendați pentru că au neglijat măsurile preventive. Asta au spus reprezentanții Ministerului Agriculturii, într-un răspuns oferit pentru Moldova 1.

Potrivit ANSA, au fost convocate Comisiile pentru Situații Excepționale, care au luat decizia de alocare a mijloacelor financiare în vederea localizării și nimicirii focarelor de lăcuste, iar la moment au fost contractate companii specializate, dotate cu utilaj necesar (stropitori, drone), care, sub supravegherea inspectorilor ANSA, au tratat în ambele localități circa 550 de hectare.

„Inspectorii fitosanitari se află la fața locului și monitorizează aplicarea în continuare a tratărilor în scopul neadmiterii răspândirii dăunătorului pe alte suprafețe.”, anunță ANSA.

Potrivit Ministerului Agriculturii, proprietarii de terenuri și autoritățile publice locale au obligația să monitorizeze terenurile în scop preventiv, iar apariția focarelor de lăcuste reprezintă o consecință a neglijării măsurilor preventive. Nerespectarea acestora se poate lăsa cu amenzi. Mai exact, agricultorii riscă să plătească o penalitate de cel mult 2500 de lei, iar persoanele juridice - de până la 15 mii de lei.

Au fost depistate două focare, în localitatea Cairaclia, raionul Taraclia, pe o suprafață de 600 de hectare și localitatea Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, 650 de hectare. În prezent, în ambele localități se efectuează tratarea pentru neadmiterea răspândirii și nimicirea focarelor”, a declarat Viorel Chetrari, șeful Direcției Protecția Plantelor, ANSA.

Potrivit specialiștilor, extinderea acestei invazii de lăcuste este provocată de condițiile meteorologice din ultima perioadă: seceta de anul trecut și precipitațiile abundente din acest an.

Citește mai mult