Cultură

Volumul „Maria și Arma” de Irina Nechit a fost lansat la MNLR. E o poezie socială pregnantă, spun colegii scriitori

Trăirile, emoțiile, temerile unei distinse poete, receptivă la vremurile dificile în care trăim: epidemie, război, conflicte de tot felul, au fost transpuse în poezii de înaltă ținută. Vorbim despre volumul „Maria și Arma” de Irina Nechit, care a fost lansat recent la Bookfest, București, iar astăzi a fost prezentat la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din Chișinău.

facebook/ Irina Nechit
Sursa: facebook/ Irina Nechit

În noua ei carte autoarea a încercat să urmărească cum se intersectează poezia cu istoria, cu viața socială, cu pericolele cu care ne confruntăm, inclusiv războiul din Ucraina. Titlul volumului „Maria și Arma” este inspirat de un personaj concret, spune Irina Nechit.

„Este o profesoară de istorie care până la urmă este o victimă a istoriei și victimelor istoriei consacru acest volum. Mi-aș dori atunci când armele vorbesc și muzele să vorbească, și muzele să-și spună răspicat cuvântul, să încerce toate căile de a opri armele!”, subliniază autoarea.

Confrații de condei și criticii literari au apreciat din diferite perspective apariția editorială.

„Irina Nechit cultivă o poezie singulară în poezia românească și de această dată aduce poeme care declanșează meditații, stări care te duc până departe și până dincolo de departe”, remarcă directoarea MNLR, Maria Șleahtițchi, critic literar, profesoară, poetă.

„E o poezie socială pregnantă, nu vorbește doar despre poeta Irina Nechit sau despre ce a trăit eul ei liric, ci e o poveste a lumii, a oamenilor din Basarabia acestor vremuri”, notează scriitorul Dumitru Crudu.

„Maria și Arma" se deosebește de cărțile anterioare de factură modernistă ale Irinei Nechit, spun exegeții.

„Această carte este cu emoția pe față, cu emoția bine conturată în imagini. Este o gamă de emoții de la tristețe până la mântuire. Temele principale sunt dictatura și războiul, și capacitatea femeii de a lupta împotriva acestor racile ale societății”, menționează Aliona Grati, doctor habilitat.

„Într-adevăr, este un volum ancorat în cotidian. Un volum despre un om care e singur și devine din ce în ce mai singur, pentru că în carte se vorbește și despre moarte, și nu o moarte abstractă, ci moartea unor oameni concreți, cunoscuți, care se îndepărtează de autor”, afirmă poetul Ion Buzu.

Irina Nechit continuă să scrie poezie și finalizează „Antologia de autor de dramaturgie”, în care va include 15 piese scrise de-a lungul anilor. Câteva dintre ele au fost montate în teatre din Republica Moldova și din România.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Profesoara Maria Prodan
Sursa: facebook/ Profesoara Maria Prodan

Citește mai mult